Sazvežđe Blizanaca ovih dana ugošćuje jednu sjajniju kometu otkrivenu tokom leta 2019. od strane tima astronoma uključenih u program ranog otkrivanja asteroida ATLAS. Kometa je u trenutku otkrića bila sjaja 18-te magnitude. Prošla je perihel tokom januara ove godine a dostigla je sjaj 9-te magnitude u noći 09/10. februara kada sam je posmatrao teleskopom. Kometa se sporo kreće na jug (visina joj opada) ali sasvim dobra vidljiva pre ponoći i u teleskopima skromnijih apertura tako da je i mi amateri astronomi u Srbiji možemo posmatrati u dužem vremenskom periodu. Nalazi se na 3,6 astronomskih jedinica od Sunca, odnosno orbita joj je između Marsa i Jupitera. U pitanju je dugoperiodična kometa sa periodom obilaska od više miliona godina (poreklo joj je Ortov oblak).

1

Kretanje komete C/2019 L3 ATLAS. Trenutno se kreće u okolini Epsilon Blizanca (Gemini) odsečak Feb 8 - Feb 28. Izvor:britastro.org

U Dobsonu 355/1650 na povećanju 236X kometa je izgledala dovoljno sjajno da se mogla posmatrati i direktnim pogledom. Izgledala je kao mala kružna maglina jasnih rubova. Jezgro joj je bilo sjajno, dobro odvojeno od okolne kome a kojoj je sjaj blago opadao od jezgra prema rubu. Prizor bi bio sigurno i upečatljiviji da nije bilo tankih oblaka a koji su se nazirali u vidu “magline” oko sjajnijih zvezda obasjavane svetlošću zalazećeg Meseca u prvoj četvrti.

C 2019 L3 ATLAS

Skica vidnog polja sa kometom. Najsjanija zvezda u polju je HD261217 u sazvežđu Blizanaca. Izvor: autor teksta, mesto posmatranja: grad Zrenjanin, Srbija.

C 2019 L3 ATLAS invertovano

Invertovan prikaz skice sa kometom.

 


Komentari

 • polux11 said More
  "...Ove rekordne anomalije znače da... 2 dana ranije
 • kole99 said More
  prelijepo, koja je mto sila, velicina,... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Gauss je voleo da kaže da je matematika... 3 dana ranije
 • polux11 said More
  Genijalne stvari su tako jednostavne.... 3 dana ranije
 • Neđo said More
  Ovo je đavolje pitanje :)

  Svakako,... 3 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka