Druga kometa koju sam u poslednje vreme “lovio” teleskopom je morala da sačeka povoljnije uslove posmatranja kako bih je uopšte mogao uočiti. Prema dostupnim podacima, ukupni sjaj komete se kreće oko 12,5 magnitude. U trenutku posmatranja, kometa se nalazila u jesenjem sazvežđu Ovan, sasvim visoko iznad istočnog horizonta na svega nekoliko stepeni istočno od golim okom uočljivog asterizma sa najsjajnijom zvezdom Hamal (Alfa Ovna).

karta

Jesenja sazvežđa u izlasku, savežđe Ovan (Aries). Printscreen staratlas.com

U noći 05/06. septembra (četvrtak na petak) sam prvo sačekao da mladi Mesec zađe i da se ljudske aktivnosti stišaju kako bih ostao u tami zajedno sa zvezdama u mom dvorištu u predgrađu grada. Plejade su sveže svetlucale na istoku, lako uočljiv pomenuti asterizam Ovna, jedino je jug bio prekriven oblacima i koji su svo vreme pretili da pređu na istok.

Posmatranje sam započeo oko 1 čas posle ponoći da bih svega u nekih petnaestak minuta uočio kometu perifernim vidom - taman koliko je potrebno za adaptaciju oka na tamu. Samo uočavanje Dobsonom 355/1650 i širokougaonim okularom 7mm (povećanje 236X, vidno polje 20 lučnih minuta) je prošlo relativno lako, s tim što mi je za otkrivanje položaja komete ipak bio potreban UHC-S filter. Vremenom sam uspevao da je uočim na istom povećanju i bez korišćenja filtera, na momente čak i direktnim vidom. Kometa je odavala izgled gustog oblačka poprilično jednolikog sjaja blago svetlija prema centru. Tokom noći, vrlo se sporo pomerala na severozapad. Sve ukupno posmatrano, kometa je relativno sjajna zahvaljujući svojoj maloj prividnoj veličini i može se posmatrati amaterskim teleskopima u dobrim uslovima tamnog neba.

c2018N2

Kometa C/2018 N2 u zvezdanom polju zvezda 11-te magnitude i tamnije u trenutku posmatranja. Autor: Laslo Kočmaroš

*Kometa C/2018 N2 (ASASSN) otkrivena jula meseca 2018-te godine u programu automatske pretrage neba za supernovama All-Sky Automated Survey for Supernovae.


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži