Tokom poslednjih nedelju dana, spojilo se nekoliko vedrih večeri a sjajne zvezde zimskog neba su me izmamile napolje da posmatram i pored poprilično hladnog vremena. Moram da priznam, pogodio se i više nego pogodan trenutak za posmatranje neke sjajne komete kao što je Iuamotova (1) jer se na našim srednjim severnim geografskim širinama nalazila u vrlo povoljnom položaju. Istočni deo Lava sa plavom sjajnom zvezdom Regulosom i vrlo uočljivim asterizmom "srpa" kulminira u ponoć a kometa sve većeg sjaja, juri na sever prividno se našavši na nekih par stepeni severozapadno od zvezde Eta Lava, sjajne i lako uočljive i golim okom - crvena strelica, Slika 1.

Slika 1Veča slika

Pripremio sam i usmerio 35 - centimetarski Dobson (f/4,6) da prikupim što više svetla i usmerim na širokougaoni okular 7mm kako bih moga posmatrati kometu sa što više detalja u zvezdanom polju. Vrlo brzo se zvezdano polje našlo u tražiocu 9X50mm a zatim i u okularu. Kometu sam uočio neposredno pre ponoći 12/13 februar u 23:55 po lokalnom vremenu. Iznenađujuće velika i sjajna koma sa zvezdolikim kvazi jezgrom sjaja 12.0 me je opčinila i dugo sam posmatrao ceo prizor. Sama koma, veličine oko dve lučne minute je bila kružnog oblika i naglim padom sjaja u odnosu na centar sa pomenutim kvazi jezgrom. U jednom trenutku, sa perifernim vidom se pokazao i raspršeni kometin rep i koji se protezao gotovo preko polovine vidnog polja okulara u pravcu severoistoka (Slika 2). Rep se naročito istakao pomeranjem u zvezdanom polju i kada sam uočio kontrast sa pozadinom i shvatio da se sve zapravo "kupa" u vrlo širokoj i blistavoj kometinoj komi.

Picture1

Slika 2. Skica Komete nešto posle ponoći viđena u okularu teleskopa, uvećanje 236X i vidno polje 20 lučnih minuta. Kometa se brzo premeštala na sever (nadole, na slici) i u roku od dvadesetak minuta je prešla preko centra slike. Za uočavanje tamnog kometinog repa, spustiti sliku na monitoru a pogled usmeriti od komete u gornji deo vidnog polja. Izvor: autor teksta.

U jednom trenutku sam pogled preusmerio na tražioc i kometa se videla uz lagani periferni vid, vredi je posmatrati dvogledom sa oblektivima 50mm i većim čak i iz okruženja iz koga sam i ja posmatrao: gradsko predgrađe Zrenjanina.

Posmatranja sam vršio i sa drugim okularima a najupečatljiviji pogled je pružio okular 15mm (uvećanje 110X, vidno polje 36 lučnih minuta) u trenutku kada se kometa pomerila na sever i zauzela položaj tačno ispod jednakostraničnog trougla asterizma sjajnijih zvezdica u centru vidnog polja. Procenjujem da se kometa pomerala nekih 14 lučnih minuta za jedan sat. Posmatranje sam nastavio prateći kretanje komete još nekih 30-tak minuta (oko 1h posle ponoći) i kada je blisko prošla pored još jedne svetle zvezde a nadošli oblaci iz pravca severa već krenuli da prekrivaju sazvežđe Lava.

  • (1) Masajuki Iuamoto, japanski astronom koji je otkrio kometu C/2018 Y1 dana 20. decembra 2018-te godine i kada je njen sjaj bio 12-te magnitude. U pitanju je kometa sa približno paraboličnom orbitom i retrogradnim kretanjem i veoma velikom brzinom u odnosu na Zemlju, većom od 238000 kilometara na čas ili ti 66 kilometara u jednoj sekund (!) Poređenja radi, vazdušno rastojanje Beograd - Novi Sad je 72 kilometara.

Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 8 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...