8. mart. 2010.

1

Detektori i sam teleskop prečnika 40 cm održavaju se na temperaturi od samo 15 K. Opservatorija kruži po orbiti koja spaja polove Zemlje. Slike se prave svakih 11 sekundi, a svaka od njih zahvata površinu 3 puna Meseca. Nakon 6 meseci WISE će napraviti preko 1.500.000 slika

2

Crvena fleka u sredini je prva kometa koju je otkrio WISE. Kometa je dobila naziv P/2010 B2 (WISE) i ima prečnik oko 2 km. Oko Sunca obiđe svakih 4,7 godina. Kometa je oko 175 mil. km daleko od Zemlje. Crvena tačka iznad je asteroid nazvan 117102 (2004 OF3).

Jedan infracrveni svemirski teleskop otkrio je nekoliko vrlo tamnih asteroida koji se neotkriveni kriju u blizini Zemljine orbite. Njihove neobične i vrlo nagnute orbite do sada su ih sakrivali od svih uređeja koji su imali za cilj da detektuju objekte koji bi mogli da udare u našu planetu.

Radi se novom Nasinom teleskopu Wide-Field Infrared Explorer (WISE), lansiranom pre 84 dana (14. decembra), sa ciljem da snimi mapu čitavog neba u infracrvenom talasnom području. Taj posao je započet sredinom januara ove godine.

Već u prvoj nedelji skeniranja neba, teleskop je otkrio 16 do tada neotkrivenih orbita u blizini Zemlje. Od njih, preko polovine je odbijalo manje od 10 procenata svetlosti koja padne na njih, čineći ih skoro nevidljivim za teleskope koji posmatraju u vidljivoj svetlosti. Jedan od asteroida je bio taman kao sveže izliveni asfalt, što znači da je odbijao manje od 5% dobijene svetlosti.

Mnogi od tih asteroida poseduju orbite koju su daleko nagnutije od ravni u kojoj se uobičajeno nalazi većina planeta i asteroida u solarnom sistemu. To znači da takvi objekti vrlo lako promiču svim uređajima koji većinu svog radnog vremena pretražuju baš tu ravan u kojoj se kreće većina.

Srećom, ti objekti su sjajni u infracrvenom domenu, jer apsorbuju puno Sunčeve svetlosti i toplote. Upravo zato su oni laka meta za teleskop WISE.

Ex-komete

„Stvarno je velika stvar otkrivati najtamnije asteroide i komete," izjavila je članica tima za detekciju Amy Mainzer iz Nasine laboratorije JPL na nedavnoj konferenciji Lunarnog i Planetnog Društva u Teksasu.

Očekuje se da će WISE otkriti preko 1.000 NEO objekata - mada naučnici veruju da je ukupan broj objekata dovoljne mase da uzrokuju ogromnu štetu na Zemlji možda veći i od 10.000.

Stručnjak sa Masačusetskog tehnološkog faksa, Richard Binzel, veruje da su ti mračni i "nevidljivi" asteroidi najverovatnije bivše komete čiji led je odavno ispario i koje više ne poseduju aktivni materijal koji bi mogao da otpušta prašinu i stvara karakterističan rep. Svima je skrenuo pažnju da mnoge komete imaju veoma nagnute orbite, a da je za mnoge komete koje su posetile svemirske letilice potvrđeno da imaju vrlo tamne površine.

3

Mozaik koji je napravila opservatorija WISE u sazvežđu Kasiopeja. Vidi se maglina IC 1805, udaljena 6.000 sv. godina. Takođe se vide i dve komšijske galaksije, Maffei 1 i Maffei 2. U vidljivoj svetlosti one su sakrivene prašinom. Obe galaksije sadrže stotine milijardi zvezda i nalaze se nekih 10.000.000 sv. godina od nas. large

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 16 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...