Ne sprema se baš Armagedon, ali prekjuče je veliki asteroid proleteo relativno blizu Zemlje. Njegova zvanična oznaka je, ali ga naučnici iz Nase nazivaju 'hippopotamus wading in a river'.

nk1
Radarska slika nilskog konja (163899) 2003 SD220.

Radarske slike koje su napravile antene američke kosmičke agencije u Kaliforniji, Zapadnoj Virdžiniji i Portoriku pokazale su da se radi o asteroidu impresivnih dimenzija od najmanje 1 km.

Njegova rotacija je jako spora, sa periodom od samo 12 dana. Osa rotacije je proizvoljna, što je vrlo neobično za asteroide u blizini Zemlje, koji nose oznaku NEA, a koji najčešće rotiraju oko kraće ose. Objekat spada u tzv. Atensku grupuasteroida, koju zbog toga što takođe spadaju i u 'krosere'(presecaju Zemljinu orbitu) tretiramo kao potencijalno opasnu grupu za nas, a koja se kreće u prostoru između Zemlje i Venere. Grupa je nazvana po glavnom asteroidu, 1421 Atenu.

nk2
Tri radarske slike NEA asteroida napravljene 15-17 decembra 2018.

Asteroid je proleteo pored Zemlje prekjuče u 2 sata posle ponoći po našem vremenu. Tada ih je razdvajalo oko 2,8 miliona kilometara, što je 7,34 rastojanja Zemlja-Mesec (0,01899 AJ). Iako nas isti asteroid često posećuje, svakih 275 dana, ovako blizu nije dolazio u poslednjih 400 godina.

Najveći sjaj je bio oko 13,1 magnitude (16. decembra), a nastavio je da se prividno udaljuje ka sazvežđu Velikog medveda.

Nilski konj je posmatran i 24. decembra 2015, kada je proleteo na 28,3 lunarne udaljenosti (0,07296 AJ). Tom priliko je uočeno da se radi o duguljastom objektu dužine oko 2 km, ali nedavna osmatranja su donela oko 20 puta više detalja nego 2015.

Sledeća poseta nas očekuje 17. decembra 2021, kada će rastojanje do Zemlje biti povećano na 14,1 lunarnu udaljenost. Naučnicima je nilski konj toliko zanimljiv, da nije isključeno da ga u nekoj budućnosti poseti i kosmička sonda...

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...