Nedavno smo objavili intervju M. Bracića sa Koradom Korlevićem, znamenitim hrvatskim astronomom i jednim od svetskih lidera među lovcima na asteroide. Korado se nalazi među dvadeset najuspešnijih otkrivača asteroida u svetu. U intervjuu je se pomenuo i asteroid koji nosi ime ovoga astronoma što je inače samo jedno u nizu značajnih priznanja koje je Korado primio.

Korado opozicijaAsteroid Korado nalzi se iza Marsa. U opoziciju će ući feobruara 2019. Slika iz programa SkySafari 6 pro.

Oznaka ovog asteroida je 10201 Korado. Pronađen je 12. jula 1997. godine. Ime Korado je asteroidu dodeljeno na predlog italijanskih astronoma. Asteroid se nalazi u glavnom asteroidnom pojasu, između Marsa i Jupitera i Sunce obiđe za 3,2 godine na prosečnoj udaljenosti od 2,2 astronomske jedinice. Trenutno, njegova magnituda je +20,6 i da biste ga videli potreban vam je izuzetno moćan teleskop. Naravno, lakše se uočava na astronomskim fotografijama.

Trenutno ovaj asteroid je od nas udaljen nešto preko 418 miliona kilometara što je rastojanje koje svetlost pređe za 23,5 minuta.

U opoziciju će ući 17. februara 2019. godine.

korado asteroidSkySafari 6 Pro

Među priznanjima koja je za svoj rad Korlević dobio, nalazi se i zvezda na Hrvatskoj ulici slavnih u Opatiji. U kratkoj biografiji pisanoj za „potrebe ove zvezde“ piše sledeće:


Rođen je u Poreču, 19. rujna  1958. godine.


kkNjegov interes djelovanja je astronomija i edukacija mladih ljudi koji dijele strast za astronomijom i otkrivanjem nepoznatog, neotkrivenog... Poznati hrvatski i svjetski astronom svoje vrhunske rezultate i otkrića niže iz možda najmanje i najromantičnije zvjezdarnice na kugli zemaljskoj, a ona se nalazi u Istri u Višnjanu. Prema podacima na stranici Minor Planet Discoverers, 13. je najproduktivniji tragač za asteroidima svih vremena, a u periodu od 1996. do 2008. otkrio ih je 1117 , te bio suotkrivač kod još 126 asteroida. 


Tri su kometa otkrivena iz Višnjana, a dva su automatski dobila prezimena otkrivača;
     • P/1999 DN3 (Korlević-Jurić) ([1])
     • P/1999 WJ7 (Korlević), ([2]) 

Postavljanjem neekološke rasvjete i rezultirajućim porastom svjetlosnog onečišćenja, na području cijele Istre u proljeća 2000. i 2001. godine, nivo sjaja noćnog neba raste do kritične razine i dotadašnji znanstveni rad iz Višnjana biva otežan. Taj je ekološki problem bio povod da K. Korlević pokrene osnivanje Hrvatske udruge za zaštitu noći i na poslijetku zakonsku identifikaciju problema 2007. godine.


Od 1976. na ovamo, Korado Korlević se, u okviru Astronomskog društva Višnjan, Zvjezdarnice Višnjan i Znanstveno edukacijskog centra bavi popularizacijom astronomije i problematikom znanstvene edukacije mladih u Republici Hrvatskoj i van nje. Komisija za imenovanje, Međunarodne astronomske unije, je na preporuku astronoma talijanske zvjezdarnice Farra d’Isonzo, planetoid “10201” između Marsa i Jupitera dodijelila Koradu Korleviću, pod nazivom “Korado”. Projekti na kojima tenutno radi su: dovršetak nove zvjezdarnice na Tičanu i razvoj edukacijsko - istrazivackog kampusa u Višnjanu. Trenutno je predsjedavajući svjetske organizacije za rad sa darovitim učenicima "Network of Youth Excellence" sa sjedištem u Budimpešti. Koradfo Korlević je član slijedećih znanstvenih i edukacijskih organizacija:
NYEX - Network of Youth Excellence - predsjednik
Spaceguard Foundation - član upravnog vijeća
IMO - International Meteor Organization,
The Planetary Society,
Astronomical Society of the Pacific,
Hrvatskog entomološkog društva 


Dobitnik više nagrada i priznanja od kojih se može izdvojiti:
The Edgar Wilson Award 1999 (USA),
The Edgar Wilson Award 2000 (USA),
Plaketa grada Poreča “Sv. Mauro”,
Nagrada Ivan Filipovic, 2002. - Hrvatsko ministarstvo školstva
Zmaj Istrakona, 2005. - za promocjiu SF& F književnih susreta specijalna nagrada "Zlatna koza 2006." - Turistička zajednica Istarske županije
Počasni je član u više domaćih i stranih udruga. 
Zvijezdu na opatijskoj Slatini u kategoriji Znanost dobio je početkom 2008. godine.

 

 


Razgovor sa Koradom Korlevićem

INTERVJU SA KORLEVIĆEM ALBUM FOTOGRAFIJA 

ALBUM FOTOGRAFIJA ASTRONOMSKOG DRUŠTVA "VIŠNJAN"


 

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 15 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...