Sećam se kako je pre nekoliko godina (ili više?) u svim svetskim medijima odjeknula vest da je sasvim slučajno u moru kraj Krita otkriven 'najstariji kompjuter i mehanički kosmos' i to iz II veka p.e. Sećam se da je i u AM bilo nekoliko textova o tome i sve to je bilo jako čudno. Za one kojima je to promaklo, evo ponovo da kažem nešto o tome...

Antikitera 1

Gotovo u potpunosti je objašnjeno kako je sprava izgrađena, zapanjujući se oslanjajući na metalurgiju, alate, te astronomsko i matematičko znanje helenističkog perioda koji su očito bili dovoljno dobri za izradu ovakve naprave. Međutim, tehnologija korišćena u ovom uređaju bila je svakako vrhunska za svoje doba.

Sve o konstrukciji i funkciji ovog uređaja možeš da vidiš u pdf-u Antikythera Mechanism The oldest computer and Mechanical Cosmos of the 2nd century BC.

Ukratko za one koji neće da pročitaju link:

Antikitera 2
Replika mehanizma.

Antikitera 5
Ovo je ustvari ono što su lovci na sunđere izvadili iz mora – 82 fragmenta, uključujući 30 korodiranih bronzanih zupčanika.

Antikitera 3
Ovo su delovi utvrđeni rendgenskom računarskom tomografijom. Slika je preuzeta sa A Model of the Cosmos in the ancient Greek Antikythera Mechanism - Scientific Reports

Ono što svakog tera na razmišljanje su neodgovorena pitanja u vezi mehanizma:

-       Zašto i ko ga je napravio?

-       Koliko ih je tada postojalo?

-       Zašto neke od revolucionarnih tehnologija korišćenih ovde nisu našle i šire primene?

-       Zašto antička bibliografija nigde ne pominje uređaj?

Ninajedno od ovih pitanja ne postoji prost odgovor...

Antikitera 6

Antikitera 4

 

Kosmograf sa Antikitere

Najstariji astronomski računar

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • Звонко said More
  A ja bih izabrao Mihaijla... 2 dana ranije
 • dragant said More
  Foto Oriona, Zemlje i Meseca baš je... 2 dana ranije
 • selena said More
  Tako piše u izvornom tkestu... 2 dana ranije
 • Zoran said More
  "... etan i metan, koji su tečni na... 2 dana ranije
 • selena said More
  Ja mislim da se taj kamen nalazi u... 4 dana ranije

Foto...