Novi model kontinentalnih ploča daje nam uvid u istoriju Zemlje i pomaže da bolje razumemo zemljotrese i vulkane.

„Krenuli smo od postojećeg znanje o graničnim zonama ploča“, rekao je dr Derrick Hasterok, sa Odseku za nauke o Zemlji na Univerzitetu Adelaidi, Australija, koji je predvodio tim koji je napravio nove modele.

1

Nova karta tektonskih ploča

Tim je napravio tri nova geološka modela: model ploča, model regija (eng. province) i model nabiranja (eng. orogeny).

„Postoji 26 nabiranja – proces formiranja planina – koji su ostavili trag u današnjem izgledu Zemljine kore. Mnogi od njih, ali ne svi, povezani su sa formiranjem superkontinenata“, rekao je dr Hasterok.

„Otkrili smo da granične zone ploča čine skoro 16 odsto Zemljine kore i još veći udeo, 27 odsto, kontinenata.

„Naš novi model za tektonske ploče bolje objašnjava prostornu distribuciju 90 odsto zemljotresa i 80 odsto vulkana iz poslednja dva miliona godina, dok postojeći modeli obuhvataju samo 65 odsto zemljotresa.

2

Karta tektonski ploča zajedno sa geološkim regijama.

„Naš rad nam omogućava da ažuriramo mapu tektonskih ploča i kontinenata koje se nalaze u udžbenicima. Postojeći modeli ploča nisu ažurirani od 2003.

Novi model ploča uključuje nekoliko novih mikroploča uključujući Mackuarie mikroploču koja se nalazi južno od Tasmanije i mikroploču Jarca koja razdvaja indijsku i australijsku ploču.

„Da bismo dodatno obogatili model, dodali smo tačnije informacije o granicama zona deformacije: prethodni modeli su ih pokazivali kao diskretne oblasti, a ne kao široke zone,“ rekao je dr Hasterok.

3

Na ovom uvećanom detalju interesantno je videti da jedna posebna granična zona (zelena linija) polazi od Egejskog mora u Grčkoj, da ide preko Skoplja, Beograda, Zagreba i završava preko Slovnije u Alpima. Iz iskustva znamo da zaista živimo na trusnom području, ne samo geotektonskom, nego u svakom smislu.

„Najveće promene u modelu ploče bile su u zapadnoj Severnoj Americi, koja često ima granicu sa Pacifičkom pločom iscrtanom kao rasedi San Andreas i Kraljice Šarlote. Ali novoocrtana granica je mnogo šira, otprilike 1500 km, od ranije nacrtane uske zone.

„Druga velika promena je u centralnoj Aziji. Novi model sada uključuje sve zone deformacije severno od Indije dok se ploča buldožerski probija u Evroaziju.

„Model ploča se može koristiti za poboljšanje modela rizika od geohazarda; model nabiranja pomaže u razumevanju geodinamičkih sistema i boljem modelu evolucije Zemlje, a model regija se može koristiti za poboljšanje istraživanja minerala.

Izvor: “New Maps of Global Geological Provinces and Tectonic Plates”, Derrick Hasterok, Jacqueline A. Halpin, Alan S. Collins, Martin Hand, Corné Kreemer, Matthew G. Gard i Stijn Glorie, 31. maj 2022, Earth-Science Reviews.

 


Tektonske ploče

 

Zašto su važne tektonske ploče


 

 


Komentari

 • Liv said More
  ... 23 sati ranije
 • polux11 said More
  Mogli bi da angažuju preživele... 2 dana ranije
 • Небојша said More
  Čisto teoretski gledano kolko bi... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Uvek interesantna tema. Moguće je,... 3 dana ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Baki wrote:
  ...Možda će nove činjenice naterati...
  3 dana ranije

Foto...