Astronautika: misije

Evropa odustaje od "Fobos-Grunta", dok Će Rusi probati "na slepo" da aktiviraju motor aparata

Misija_Fobos_sm

Zvaničnici Evropske kosmičke agencije (ESA) su u petak (2. decembra 2011.) objavili da prekidaju sa pokušajima uspostavljanja kontakta sa medjuplanetarnom stanicom "Fobos-Grunt". Oni takođe dodaju da će ESA, ako Rusi budu povratili kontrolu nad stanicom ponuditi pomoć u njenom upravljanju. Zadnji pokušaji uspostavljanja kontakta sa stanicom u noš između četvrtka i petka pomoću kontrolnih punktova u Pertu i na Kanarskim ostrvima nisu uspeli.

"Ništa više ne možemo da uradimo", rekao je Volfang Hel iz ESA-e. 

U međuvremenu, za vreme ovog vikenda očekuje se da će stručnjaci NPO "Lavočkin" pokušati da podignu orbitu aparata slanjem komandi "na slepo" za aktiviranje raketnog motora. Evropski izvori kažu da je ova operacija već simulirana u NPO "Lavočkin". Sve ostale moguće varijante uspostavljanja veze sa aparatom su isprobane, osim onih, kako se izrazio Hel, "najopasnijih koje mogu ošteti aparat", bez njihovog preciziranja.

Dok Rusi ćute, evropski stručnjaci kažu da su dve strane dobile protivrečne podatke o tome da li se motor aparata uključio za vreme njegovog leta svetlom stranom orbite.

"Telemetrija koju su dobili ruske kolege, koliko je nama poznato, nije sadržavala informacije o stanju motora", rekao je Manfred Varhaut koji je u ESA-i rukovodio programom uspostavljanja kontakta sa stanicom"Fobos-Grunt".

 

Za dalje čitanje:



 

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...