Astronautika: misije

Ingenuity, kocka sa elisama obavila uspješan let na Marsu

marsH snimljen u letu sa rovera

Izgleda nam pomalo nevjerojatno ali prvi let avionom obavljen je prije tek nepunih 120 godina (17.12.1903., SAD, braća Wright). Zaista, onih par poskakivanja tek koji metar od čvrstog tla u dužini od dva parkirana automobila bio je vrhunac aeroindustrije na planeti. Danas nam je normalno letjeti avionom s kontinenta na kontinent, već odavno nismo čak ni „heroji u selu“ sa takvim podvigom. A onda je došao dan prvog leta nekog čovjekovog stroja na drugom svijetu.

Ponedjeljak, 19. aprila u ranim jutarnjim satima (08:34 GMT+1) sa Marsova tla u zrak se vinuo maleni kockasti helikopter, dostigao visinu od tri metra nad tlom i uspješno se spustio 39.1 sekundu nakon toga! Bio je to prvi let nekog stroja bez raketnog pogona i balona na drugom nebeskom tijelu. Ingenuity ima masu od svega 1.8kg, njegove se elise okreću pet puta brže nego što bi to bilo da je namjenjen za let u Zemljinoj atmosferi. Sada znamo da zrakoplovi mogu polijetati, letjeti i sletjeti i na Marsu. 

marsH donja kamera prva slika

Rover Perseverance otpustio je Ingenuity 03. aprila i otada se to malo inženjersko čudo samo brine za sebe. Danju mora paziti na pregrijavanje, noću da se ne smrzne na -90°C, istovremeno inženjeri rješavaju uočene programske nedostatke a cijela komunikacija odvija se pomoću rovera i orbitera na i oko Marsa i Zemaljskih radio prijemnih postaja, udaljenih stotinama milijuna kilometra. Sljedeći let biti će u četvrtak (22.04.2021.), a onda slijedi još par probnih letova. Svaki puta sve višlje, sve dalje i sve zahtjevnije. Sudbina malog helikoptera je da ispita granice leta pa i više od njih. Sve to kako bi nasljednici njegove vrste uspješno istraživali velika područja na dalekom svijetu. Mobilnost nam je važna, ma gdje se nalazili.

marsH putanja 1

 


Komentari

 • Звонко said More
  A ja bih izabrao Mihaijla... 9 sati ranije
 • dragant said More
  Foto Oriona, Zemlje i Meseca baš je... 10 sati ranije
 • selena said More
  Tako piše u izvornom tkestu... 22 sati ranije
 • Zoran said More
  "... etan i metan, koji su tečni na... 23 sati ranije
 • selena said More
  Ja mislim da se taj kamen nalazi u... 2 dana ranije

Foto...