Nasin helikopter za letove po Marsu u okviru misije Mars 2020 ima dva rotora, težak je 1,8 kilograma. Upravo je uspešno prošao neke ključne testove što je ohrabrilo inženjere u oceni da će mali helikopter uspešno leteti retkom Marsvom atmosferom.

helikopter
Image: NASA/JPL-Caltech

 

Ta atmosfera je izuzetno retka, 100 puta ređa od atmosfere Zemlje i bio je veliki tehnološki izazov za konstruktore da konstruišu letelicu koja će u takvim uslovima moći da leti. Helikopetr je morao da bude ekstremno lak i da ima ekstremno brze rotore -  što je samo deo ukupnih problema koje je trebalo rešiti. Jer, od helikoptera se očekuje ne samo da leti, već i da prikuplja podatke koji će roveru (takođe u okviru iste misije) na tlu Marsa omogućiti veću autonomiju u kretanju i izboru ciljeva za istraživanje. 

U januaru helikopter je testiran u simuliranom marsovskom okruženju, a zatim je podvrgnut nizu vibracionih i zvučnih testiranja kako bi se proverili svi mehanizmi helikoptera i njihova operativnost. Na Marsu duvaju vetrovi, istina slabe snage (jer je atmosfera retka), ali i helikopter je lak te bi pogrešno dizajniranje moglo da ga uvede u probleme. 

Na helikopter je instaliran novi solarni panel (za napajanje energijom), posebna pažnja je posvećena rotorima jer je bilo neophodno da se osigura pravilan rad više od 1500 pojedinačnih delova ugljenikovih vlakana, aluminijuma, silicijuma i bakra – a da se sve ne raspadne.

Rover mars2020
Rover Mars 2020

Sam helikopter neće nositi naučne instrumente, ali nosiće kameru visoke rezolucije koja će snimati detalje površine od značaja za rad rovera. Ipak, čini se da je najvažniji zadatak ovog helikoptera da pokaže šta se tek može očekivati od sledeće generacije helikoptera – ako se ovaj pokaže uspešnim. Pravi test helikoptera treba da bude na samom Marsu.

Rover Mars 2020 je vrlo sličan roveru Curiosity koji godinama uspešno radi na Marsu. Ali ovaj novi imaće nešto drukčije zadatke. Najvažniji od njih jeste traganje za biološkim aktivnostima na Marsu u dalekoj prošlosti. Takođe, testiraće se tehnika za vađenje kiseonika iz Marsove atmosfere i biranje uzoraka stena i tla koji treba da se u nekoj budućoj misiji donesu na Zemlju. 

 Prema Astronomy Now


Nasa odobrila lansiranje helikoptera u misiji Mars 202

 

Helikopter za Mars

Testiranje helikoptera za Mars

Mars 2020 - e-knjiga


 

 

 

 

 


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...