pdf

Mars 2020

prvi korak ka donošenju uzoraka
Crvene planete na Zemlju

 

Mars2020

E-knjiga Draga I. Dragovića

Rover koji NASA planira da lansira 2020. predstavljaće bliskog rođaka 'Curiosityja', čiji će zadatak biti potraga za sadašnjim i bivšim tragovima postojanja života na Marsu. To su tzv. biomarkeri. Misija 'Mars 2020', kako se za sada službeno zove, polako napreduje i postepeno se uobličava. Pogledajmo o kakvoj se mašini i misiji radi.

NASA je još 1993. godine formirala autonomni program za istraživanje Marsa, koji je nazvala skraćeno MEP – Mars Exploration Program. Cilj je bio da uz pomoć orbitera, lendera i rovera istražuju uslove za nastanak i razvoj sadašnjeg ili bivšeg mikroskopskog života na Marsu, ali i da nešto nauče o klimi i prirodnim resursima planete. Međutim, NASA je 2013. drastično skresala budžet za sva planetna istraživanja (40%), te je program MEP pripojen ostalim tehnološkim, naučnim i ljudskim kosmičkim misijama. Problem je što je svaka misija na Mars jako skupa čak i za Nasine standarde, tako da je rover 'Curiosity' (sleteo na Mars u avgustu 2012.) prebacio prvobitno odobreni budžet i do sada košta preko \(2,5 milijarde! Zato je NASA prosto prinuđena da sarađuje sa evropskom kosmičkom agencijom ESA, tako da su napravili dogovor da u misiji donošenja uzoraka sa Marsa EU participira sa nekih \)5 milijardi (za 10 godina).
Ipak, na konferenciji Američkog geofizičkog saveza, održanoj 4. decembra 2012. u San Francisku, NASA je objavila da počinje da priprema konstruisanje novog rovera. Rečeno je da će se konstrukcija novog traktora za Mars uveliko oslanjati na dizajn i idejna rešenja 'Curiosityja', jer su mnoge komponente već proizvedene i testirane, ali da će novi rover nositi drugačiju naučnu opremu i napredniji 'hilti'. Konstruisanje i izrada rovera 'Mars 2020' poverena je iskusnim veteranima u tom poslu, Laboratoriji za mlazni pogon (JPL) i Kalifornijskom tehnološkom institutu (Caltech) iz Pasadene.

Mars2020 85

Preuzmite e-knjigu u PDF formatu
(37 strana, 5,2 MB)
download

pdf

rover

 


Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

 

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • Boris Saksida said More
  Hm.....čudo od čoveka....samo da... 3 dana ranije
 • moravac said More
  :) Dobar dan, dear A.M.2024-jul koji je... 6 dana ranije
 • milo said More
  prekrasno, prekransno Pre 1 nedelje
 • Baki said More
  Svaka od milion slika Hubble je... Pre 1 nedelje
 • zalukajmy said More
  „Problem sa tri tela“ je... Pre 2 nedelje

Foto...