Astronautika: misije

Nasa je izabrala kompaniju SpaceX Ilona Maska da napravi lender koji će ljude vratiti na Mesec do kraja ove decenije. To svemirsko vozilo treba da odnese sledećeg muškarca i prvu ženu na mesečevu površine u okviru programa Artemis.

1

Ilustracija SpaceX Staršipa sa posadom na površinu Meseca u okviru programa Artemis.

Drugi cilj programa biće slanje prvog ne belog čoveka na Mesec (polna, rasna a verovatno i ostale ravnopravnosti su ušle u Nasu). Lander će do Meseca stići sa raketom Staršip, koji se testira u južnom Teksasu u mestu Boca Ćika. O testovima i probnim letovima prototipova Staršipa redovno pišemo, i ako pratite, upoznati ste da je orbita, a posebno Mesec, daleko.

Moćna SLS raketa (sistem za svemirska istraživanja) lansiraće četiri astronauta u svemirskoj letelici Orion za njihovo višednevno putovanje ka mesečevoj orbiti. Tamo će se dva člana posade prebaciti na lender SpaceXa za sletanje (HLS) na Mesec. O Orionu i HLS-u smo pisali OVDE. Posle otprilike nedelju dana istraživanja površine, ukrcaće se na lender za kratko putovanje nazad u orbitu Meseca gde će preći u modul Orion i sa druga dva astronauta se vratiti na Zemlju.

Kompanija SpaceX se za osvajanje Ugovora takmičila protiv zajedničke ponude tradicionalnih vazduhoplovnih giganata i osnivača Amazona Jeffa Bezosa, kao i kompanije Dynetics iz Alabame. Tim Ugovorom Muskovoj kompaniji je dodeljen iznosi od 2,89 milijardi dolara.

„Ovom nagradom, Nasa i naši partneri završiće prvu demonstracijsku misiju sa posadom na površinu Meseca u 21. veku, dok Nasa preduzima korak napred ka ženskoj jednakosti i dugoročnom istraživanju dubokog svemira“, rekla je Kathy Lueders, šef organizacije istraživanja sa posadom. „Ovaj kritični korak dovodi čovečanstvo na put održivog istraživanja Meseca i usmerava pogled na misije dalje u Sunčevom sistemu, uključujući Mars“.

Na osnovu Nasinog izveštaja vidimo da SLS ne odlazi u istoriju kako je najavljeno OVDE. Možda je razlog što eksperimenti sa Staršipom, koji bi trebao da zameni SLS, ne idu dobro. S druge strane ako bi Staršip uspeo da dosegne orbitu možda će se u narednom godinama Nasa odlučiti za njega.

Izvor: https://www.nasa.gov/press-release/as-artemis-moves-forward-nasa-picks-spacex-to-land-next-americans-on-moon

 

Staršip izveštaj: 30.03.2021. (izgubljen u magli)

Staršip izveštaj: 04.03.2021

Staršip izveštaj: 02.02.2021

Staršip izveštaj: 09.12.2020 (dopuna)

Staršip izveštaj: Danas je dan

Staršip izveštaj: 05.08.2020 

Staršip izveštaj: 29. maj 2020.


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...