Staršip, prototip broj 10, SN10, uspešno je leteo i sleteo ali posle osam minuta ga je zahvatio požar i eksplodirao je. Prethodna dva leta, SN8 i SN9, su bila takođe uspešna ali oba sletanja su bila sa eksplozijom i uništenjem.

1

Slika 1. SN 10, tri minuta pre poletanja.

2

Slika 2. Poletanje je prošlo uspešno i visina od 10 km je dosegnuta.

3

Slika 3. Manevri prelaska u horizontalno planiranje su takođe prošli su uspešno.

4

Slika 4. Raketa se vratila na predviđeno mesto i uspešno izvela manevara kočenja. Ali vidimo da je vatra zahvatila raketu dole desno.

5

Slika 5. Osam minuta posle sletanja, vatra se toliko proširila da je zapalila preostalo gorivo što je dovelo do eksplozije, ovde prikazane na slici levo i desno.

Ono što je ohrabrujuće su uspešni manevri u letu, kod sva tri prototipa, a kod SN10 i prizemljenje. SpaceX nastavlja svojim brzim, i kako kažu, jeftinim razvojem rakete univerzalne namene za višekratnu upotrebu. Rakete koja će da zameni uspešnu raketu Falkon 9 i koja je planirana da leti i kao putnički i kao tereni brod velike nosivosti.

Na sledećem Jutjub videu možete pogledati uporedni let sva tri prototipa.

 

https://www.youtube.com/watch?v=ijnqjEntuDc

 


Komentari  
Kizza
0 #3 Kizza 05-03-2021 18:33
Koliko sam shvatio , što se tiče izgleda, Ilon je planirao da raketa, bilo na Mesecu ili Marsu, preleti na više lokacija a ne da ostane na jednom mestu. Hrabro razmišljanje za višekratnu upotrebu rakete a prisetimo se koliko je godina Vorneru fon Braunu trebalo da napravi Fau 2.
dragnt
+2 #2 dragnt 05-03-2021 14:37
Ni meni se ne sviđa kako izgleda. Staršip je brod u koji treba da stane više desetina putnika, bez ikakvog rezervnog sistema za spasavanje ako nešto krene kako ne treba. Jeste tako i u putničkim avionima, ali avioni su prošli decenije razvoja, i pri tome prolazili kroz tragedije, da bise došlo do relativno pouzdanog prevoznog sredstva. Da li je prihvatljiv put decenija razvoja rakete sa ljudskim žrtvava da bi se došlo do prihvatljive raketa. Pa nije.
Druga stvar sletanje tolike mase na male krute nogice je isto loše rešenje. Navodno SpaceX razmatra alteranativna sletanja.
Jovan
+2 #1 Jovan 05-03-2021 14:01
Eksperti kazu "If it looks right it flies right" - a izgled ove kreacije definitvno ne izgleda dobro
Dodaj komentar