Svemirska kompanija za transport Elona Muska SpaceX lansirala je svoju svemirsku letelicu Staršhip na visinu od skoro 13 km. Letilica se vratila tačno do predviđenog mesta za sletanje, ali je u dodru sa tlom uništena u spektakularnoj eksploziji.


Kompletan let Staršipa SN8.

Nekoliko minuta posle vatrne kugle pri prizemljenju osnivač kompanije i glavni tehnički direktor Ilon Mask je na Tviteru objavio da je nizak pritisak goriva tokom sagorevanja pri sletanju doprineo velikoj brzini pri dodiru i eksploziji. Dodao je da postoje dobre vesti jer je tim tokom misije dobio sve podatke. „Izgleda da je sve u redu za buduće testove“, rekao je.

Mask je pre leta izneo da su šanse za uspešno sletanje 1-3%. Najznačajni deo leta bio je složeni manevar u kome raketa prelazi iz vertikalnog položaja sa vrhom na gore, u horizontalni položaj. Takav manevar nikada ni jedna raketa nije izvela. Taj manevar i ideja sletanja pomoću pomerljivih krilaca je samo još jedna originalna i u osnovi jednostavna ideja kada je SpaceX u pitanju.

Da podsetimo, razvoj Staršipa je vrlo dinamičan. Odvija se kroz probe i pokušaje i eksplozije. Pošto je Mask uspešni biznismen, a u Americi uspešan biznis ide uz šou biznis, odatle su i proistekli javnodostupni eksperimenti, probni letovi i Maskovo obraćanje preko Tvitera, stiče se utisak da je i ova eksplozija na sletanju planirani deo šou biznisa. Da je raketa uspešno sletela, sigurno bi manje bila medijski ispraćena. Sledeći prototip SN9 je ionako već spreman, a naredni prototipovi se uveliko rade.

Prethodni let SN5 od 150 m možete pogledati ovde. Spektakularno neuspelo lansiranje SN4 možete pogledati ovde. O ideji Staršipa pročitajte ovde i ovde.

 

Staršip izveštaj 9.12.2020

Staršip izveštaj: Danas je dan

Staršip izveštaj: 05.08.2020

Staršip izveštaj: 29. maj 2020. 


Komentari

 • Zvezdobrojac said More
  Odličan kamp, odlično takmičenje i... 7 sati ranije
 • Boris Saksida said More
  Hm.....baš lepo,Jurij malo osiveo,malo... 17 sati ranije
 • Boris Saksida said More
  Pozdrav.....vidim da Juriju još... 17 sati ranije
 • jov09 said More
  :D Hvala, hvala, odlicno, kako mi se... 19 sati ranije
 • Rekreativac said More
  Prelep kamp, dozivljaj i uzivanje. Sa... 4 dana ranije

Foto...