Posle jednodnevnog odlaganja Staršip prototipa broj SN11 poleteo je danas u 14h po našem vremenu. Gusta magla je onemogućila praćenje leta sa zemlje tako da je let mogao da se prati samo pomoću kamera na raketi. Kako to obično ide, nevolja ne dolazi sama. Posle 5 minta i 49 sekundi prestalo je emitovanje kamera.

SS 1

Ovo je prva sekunda leta. Gusta magla onemugućila je vizuelno praćenje leta sa zemlje.

Raketa je odletala do visine od 10 km i krenula je u spuštanje. Zatim je došlo do prekida u prenosu, tako da je gledaocima ostalo samo da nagađaju šta se dešava. Neizvesnost je prekinuo zvanični komentator SpeceXa koji je rekao: „Izgleda da smo imali još jedan uzbudljiv test Staršipa broj 11. Staršip 11 se ne vraća, ne čekajte sletanje.“

SS 2

Ponovo vatra na motoru tokom uzdizanja.

U prevodu: Kao i prethodnici, i ovaj kratak let je završio sa eksplozijom. Pošto se prestanak emitovanja desio na 5:49 (a slika prenosa se zamrzla) možemo pretpostaviti da je tada došlo do eksplozije. Izveštaji očevidaca kažu da su komadi padali sa neba.

Izvršni direktor SpeceXa Ilon Mask rekao je da se čini da nešto nije u bilo redu sa jednim od Raptor motora. Ali to možda nije razlog zašto se raketa srušila. „Izgleda da je motor broj 2 (jedan od tri motora) imao problema pri usponom i da nije dostigao pritisak u komori za sagorevanja pri sletanju, ali u teoriji to nije ni potrebno“, napisao je Musk na Tviteru. "Nešto značajno se dogodilo ubrzo nakon početka rada motora pri sletanju. Trebalo bi da znamo šta je bilo, možemo danas kasnije da ispitamo."

Ako ste zainteresovani da vidite kako je tekao let, iako se malo šta vidi zbog magle i prekida rada kamera, možete pogledati na ovom Jutjubu.

Još jedan neuspeh nameće da SpaceX mora nešto bitno da promeni ili napravi, da bi mogao ići dalje i da bi mogao da ostvariti svoje velike ambiciozne planove. Da li će do toga doći i da li je ova magla najava nestanka ovakvog Staršip projketa?

 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 4 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 5 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 5 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 16 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 21 sati ranije

Foto...