Posle brojnih testova rezervoara na pritisak i statičkih paljenja motora, izgleda da je prototip Staršipa spreman za poletanje. Prvo očekivano vreme poletanja bilo je planirano za utorak 8.12.2020 od 11:00 ET (17:00 CET) nadalje. Vremenski uslovi su bili savršeni, ali i dalje je postoji bezbroj tehničkih problema koji su mogli da spreče poletanja.

starship

Prethodna dva leta su bila do visine od 150 metara. Tada je leteo samo cilindar sa rezervoarima i motorom. Sada je raketa nadograđena sa konusnim vrhom i krilima. Planiran je let do visine od 12 km, zatim spuštanje kojim će upravljati pomerljiva krila, i konačno, propulzivno, raketnim motorom kočenje za vertiklano meko sletanje, nalik Falkonu 9. Mesto sletanja je pored mesta odakle se uzletelo.

O složenosti celog poduhvata govori procena Ilona Maska, osnivača SpaceXa, da je šansa uspešnog sletanja oko jedna od tri procenata. Mnogo je nepoznanica u vezi sa Staršipom i samim letom. Za razliku od tradicionalnog pristupa u kome bi se obavljalo testiranje na simulacijama, SpaceX ide drugim putem, probe i pokušaja, a to je stvarno lanisranje, let i sletanje.

Juče je krenulo odbrojavanje za lansiranje, ali na 1,3 sekunde pre uzletanja automtaski je obustavljn rad motora i uzletanje je prekinuto. Za sada nije jasno koji je senzor javio da se uzletanje mora prekinuti.

Ako se problem nađe i reši, Staršip ima rezervnu priliku danas, u sredu, da pokuša ponovo. Prozor za lansiranje je u raposnu od 8:00 CT (15:00 CET) do 17:00 (24:00 CET). Vremenski uslovi su dobri.


Komentari

  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 2 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 2 dana ranije
  • Duca said More
    Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Nije direktno vezano za temu, ali nije... 4 dana ranije
  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 5 dana ranije

Foto...