Starship 1 Starship 2 Starship 3


Konačno, danas je ostvaren prvi let prototipa Staršipa. Let je bio od 150 metara i obavljen sa jednim motorm, što je bilo dovoljno za prvi probni let. Motor Raptor je bio postavljen van vertikalne ose broda. Puna verzija će imati 31 motor. Iako je je imao ekcentričan pogon, let je bio vrlo kontrolisan i SN5 je uspešno sleteo na predviđeno mesto. Raptor motor je novi jači motor od Merlin motra koji se koriste u Falcon 9 raketi koja je pre dva meseca odvela američke astronute na Međunarodnu kosmičku stanicu i koja redovno šalje Starlink satelite u orbitu. 


https://www.youtube.com/watch?v=s1HA9LlFNM0 

Posle velike eksplozije 29. maja 2020. maja 2020 i uništenja prototipa SN4 nastavljeno je sa radovima kao da se ništa nije desilo. Nisu usledeli meseci analiza, podnošenja izveštaja državnim organima i čekanje dozvola za nastavak radova, itd. Prešlo se na sledeći prototip SN5. U njegovom razvoju dolazilo je do pucanja čelika i curenja rezervoara, pa je primenjeni novi čelik 304L stainless, što je dalo rezultate. Velika brzina rada omogućava veliki broj iteracija, proba i pokušaja. I samo dva meseca kasnije usledio je uspešan let.

Sraršip je super teška raketa koja treba da iznese 100 tona u orbitu i da u okviru programa Artemis odnese astronaute na Mesec. Pošto je Staršip predviđen da bude raketa za višekratnu upotrebu, zanimljivo je videti 6 sletnih, malih, nogu kako zauzimaju svoj sletni položaj.


Komentari

 • marino1 said More
  Hvala ti Jozefe na ovoj vrijednoj... 6 sati ranije
 • Željko Kovačević said More
  Pozadinsko zračenje ostavlja svoj... 7 sati ranije
 • Slavko said More
  Srećan rođendan AM ! Još mnogaja... 1 dan ranije
 • D.S. said More
  Srdačan pozdrav s poštovanjem,odlično. 2 dana ranije
 • Baki said More
  Tekst pobuđuje i na dodatno čitanje.... 2 dana ranije

Foto...