Astronautika: misije

Trenutno, svakako najzanimljivija avatura u kosmosu u kojoj učetvuju naši roboti jeste odiseja 'Hayabuse 2', o kojoj povremeno pišem. Ko prati ovu priču, zna da je sonda 5. aprila već ispalila bakarni projektil težak 2,5 kg u asteroid Rjugu. Na nedavnom brifingu, JAXA je objavila najnovije detalje.

H1

'Hajabusa 2' oslobađa mali impaktor SCI (levo), i posle toga se sakriva iza Rjuge (desno) kada je uređaj eksplodirao, ispalivši bakarnu ploču u površinu. Mala kamera DCAM3 snimala je sve sa strane.

H2
'Hajabusin' eksperiment SCI (desno). Bakarna ploča (projektil) nalazi se odozdo. Na jevoj strani se vidi termički pokrivač koji je dodat pred lansiranje.

'Hajabusa 2' je snimala svoj jedinstven eksperimenat nakon aktiviranja 5. aprila 2019. svojim termalnim i optičkim kamerama. JAXA kaže da se SCI odvojio od sonde brzinom od oko 20 cm/s, produžio da pada ka Rjugi 40 minuta, da bi detonirao na nekih 300 metara iznad kamenitog tla. Fascinantno je da su zbog rotacionog perioda asteroida od 7,6 sati, inženjeri morali da ispale SCI čak 30 stepeni istočno od zadatog regiona!

H3 23.44.58
Ova animacija pokazuje izbacivanje SCI nekih 500 metara iznad Rjuge. Kadrovi su snimljeni svake 2 sekunde 'Hajabusinom' termalnom infracrvenom kamerom.

Nakon što je ispalio SCI paket, 'Hajabusa 2' je pobegla iza Rjuge da bi izbegla bilo kakve krhotine nakon eksplozije uređaja ili materijala koji je poleteo s površine. Letilica je bila oko 1 km zapadno i 3,5 km iza asteroida kada je došlo do detonacije. DCAM3, mala 'Hajabusima' kamera, zaostala je da pratila eksploziju i prosledila slike, i radila je tačno kako je planirano. Njena analogna kamera je radila 20 minuta i za to vreme snimila 500 fotografija pre nego što se baterija istrošila, dok je diigitalna kamera radila 3 sata i 20 minuta.

Uporedimo te slike digitalne kamere sa modelom iz 2017. onoga što su naučnici mislili da će da vide prilikom udara granate u tlo. Nije loše:

H4
Udar snimljen digitalnom kamerom DCAM3. Kamera je snimila mali oblak krhotina približno 3 sekunde nakon detonacije SCI 5. aprila.

H5
Simulacija onoga što su naučnici očekivali da će da vide...

Posle SCI detonacije, 'Hajabusa' je odletela na dugu putanju koja ju je odvela na više od 100 km od asteroida. JAXA je potvrdila da je sonda ponovo stigla na startnu poziciju ('Home Position') 20. aprila a već 23. je započela da se spušta do visini od samo 1,6 km da bi potražila krater koji je napravila. Ispostavilo se da ga je bilo lako pronaći!

20190503 hayabusa2 sci impact crater
Ovaj giff prikazuje 20-metarski krater nastao nakon udara od 5. aprila. Slike su napravljene 22. marta i 25. aprila 2019. Slike su načinjene brodskom ONC-T kamerom (Optical Navigation Camera – Telescopic). 

Površina zahvaćena udarom je širine oko 20 metara, što je mnogo šire nego što su JAXA naučnici očekivali da će zateći. 'Nismo očekivali tako veliku promenu, tako da je pokrenuta živa rasprava u vezi čitavog projekta!' – osvanulo je na Hayabusa2 Twitter accountu.

JAXA trenutno razmatra da li da prikupi još jednu kolekciju uzoraka koje će poneti na Zemlju, i to da li da ih uzme iz novog kratera ili sa neke druge lokacije . To sakupljanje uzoraka svakako neće biti pre juna ili čak i kasnije. Letilica treba da napusti Rjugu u novembru ili decembru 2019, a da stigne do Zemlje krajem 2020. godine.

H7
https://planetary.s3.amazonaws.com/assets/videos/hayabusa2.mp4

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 20 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 22 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 22 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije

Foto...