Magline

ŽIVOT NA RUBU: Mjehur supernove se napuhuje u novoj Hubbleovoj animaciji

VeilZK

Koristeći fotografije snimane tijekom 20 godina NASA-inim Rendgenskim opservatorijem Chandrom, astronomi su doznali nove važne pojedinosti o provali iz Ete Kobilice kojoj su ljudi na Zemlji svjedočili sredinom 19. stoljeća.

  

Opširnije: ŽIVOT NA RUBU: Mjehur supernove se napuhuje u novoj Hubbleovoj animaciji

Write comment (1 Comment)

Hubble bilježi jednu rijetku radio galaktiku

NGC612Crop

Ovu novu sliku koju je snimio NASA-in Svemirski teleskop Hubble ispunja jedna narančasto-plava pruga. Hubbleova sposobnost da vidi ne samo u vidljivom, već i u infracrvenom području, omogućila je nastanak ove fotografije lećaste galaktike NGC 612, koju vidimo okrenutu bočno. Lećaste galaktike posjeduju središnju izbočinu i disk, upravo kao i spiralne, ali u njima nema karakterističnih spiralnih kraka. One obično sadrže stariju populaciju zvijezda i u njima je malo zvjezdorodne aktivnosti. U NGC 612 je većina galaktičkog diska sazdana od prašine i hladnog vodika: tu ravninu na ovoj slici vidimo obojenu narančasto i tamnocrveno. Ova galaktika se nalazi u zviježđu Kipara i lako se vidi s južne Zemljine polukugle.

  

Opširnije: Hubble bilježi jednu rijetku radio galaktiku

Write comment (1 Comment)

Maglina plamene zvezde

IC405 Mark Johnston1

Krajem 19. veka, u sazvežđu Auriga, Džon Martin Šeberl je otkrio predivnu maglinu IC 405- Šebrel (John Martin Schaeberle 1853 —1924) je bio američki astronom iz kraljevine Virtemberga. Istu maglinu su, nezavisno jedan od drugog (u ono davno vreme nije bilo interneta pa je tako nešto bilo ne samo moguće, nego česta pojava da nešto otkrijete, pa tek nakon nekoliko meseci saznate da je to već negde ubeležio neko drugi) dakle otkrili su i Maks Volf i Eugen fon Gothard.

 

Opširnije: Maglina plamene zvezde

Write comment (1 Comment)

Komentari

 • Ljubomir said More
  -
  - Ne vidimo vanzemaljsku... 1 dan ranije
 • Siniša said More
  Zanimljiv komentar, u kome se pominje... 2 dana ranije
 • Baki said More
  Interesantan tekst. U blizini... 2 dana ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Naredna generacija veliki teleskopi u... 3 dana ranije
 • Baki said More
  Dobat tekst. Moguć samo u domenu... 3 dana ranije

Foto...