telescope alignment evaluation image labeled.png

Veća fotografija

Nakon završetka kritične faze poravnanja ogledala, Nasin tim Svemirskog teleskopa Džejms Veb očekuje da će Vebove optičke performanse moći da ispune ili čak i prevaziđu naučne ciljeve za koje je opservatorija izgrađena.

11. marta, tim teleskopa je završio fazu usklađivanja poznatu kao „fino faziranje“. Za sada svaki optički parametar koji je proveren i testiran radi u skladu sa ili iznad očekivanja. Tim nije otkrio problemeu radu ni jednog elementa teleskopa. Opservatorija je u stanju da uspešno prikupi svetlost sa udaljenih objekata i bez problema je prosledi svojim instrumentima.

Svrha ove slike bila je fokusiranje sjajne zvezde za procenu poravnanja segmenata ogledala. Ispostavilo se da je Vebova optika toliko osetljiva da se na snimku pojavljuju i galaksije i zvezde u pozadini.

Iako je ostalo još nekoliko meseci rada pre nego što vidimo kako Veb gleda kosmos, dosadašnji testovi su uverili Vebov tim da optički sistem ove vrste radi izvrsno.

 

 


Komentari  
drago dragović
0 #3 drago dragović 30-03-2022 14:25
E baš me interesuje da mi neko objasno kako je Rapaić zaradio -1.
Komentar mu je zanimljiv i ima smisla
Rapaic Rajko
-1 #2 Rapaic Rajko 21-03-2022 09:23
Slika je neverovatna, i za mene, pomalo uznemirujuca.
Imam osecaj da na neki nacin zavirujemo 'iza ogledala'.
dragant
+2 #1 dragant 18-03-2022 11:57
Odlično je. Ako se ode na veća slika pa se dodatno pritisne lupa za povećanje, lepo se vide galaksije, a gore desno čak dve galaksije koje se izgleda stapaju u jednu.
Dodaj komentar