Od prve, maglovite ideje o projektu koji će kasnije dobiti naziv VoBaNISTA, pa do početka njegove realizacije proteklo je tri godine. Ovo je krakta foto-istorija glavnih aktivnosti i susreta tokom te tri godine.

Akteri su u početku bila astronomska društva "Novi Sad" i "Lira", zatim "Univerzum" i "Kosmos", a kasnije i novosadski PMF, koji je, potom postao i nosilac čitavog projekta sa naše strane. Naš mađarski partner u projektu je opservatorija u Baji, Mađarska, odnosno njen direktor dr Tibor Hegediš sa svojim saradnicima, koji je i bio inicijator saradnje i učešća na IPA konkursu.


 2015-2018

 

2015 ANDREVLJE prvi sastanak 
18. april  

Tokom Mesijeovog maratona, koji smo, uz pomoć Pokrajinskog Sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj, organizovali na Andrevlju, održan je i prvi sastanak sa mađarskom delegacijom koju su činili dr Tibor Hegediš i njegva saradnica Kristina Ružička. Tom prilikom dr Hegediš nas je, uz pomoć detaljne prezentacije, upoznao sa mogućom saradnjom AP Vojvodine i županije Bač-Kiškun na polju astronomije koju bi najvećim delom finansirala Evropska unija.

Tako je počelo.

VoBaNISTA andrevlje1 VoBaNISTA andrevlje2 VoBaNISTA andrevlje3 
VoBaNISTA andrevlje4  VoBaNISTA andrevlje5   VoBaNISTA andrevlje6


Ostale fotografije (52)

   
   
2016 ANDREVLJE drugi sastanak 
9. april  

Sa Tiborom Hegedišem drugi put smo se sastali takođe tokom Maratona i takođe na Andrevlju. Tada je on stigao sam u kratku posetu i tom prilikom su potvrđene namere obe strane o budućem zajdničkom projektu – kada EU bude raspisala konkurs.

VoBaNISTA andrevljeII2 VoBaNISTA andrevljeII4 VoBaNISTA andrevljeII3 


Ostale fotografije (16)

   
   
2016 BAČKA TOPOLA treći sastanak 
21. novembar  

Sastanak je održan na sredini puta između Baje i Novog Sada, u Bačkoj Topoli. Iako smo se nalazili u Vojvodini domaćin je ipak bio dr Hegediš koji je ovaj sastanak i organizovao kod svojih poslovnih prijatelja u B. Topoli.

Tom prilikom dalje su razrađeni neki detalji projekta, između ostalog i naziv projekta: VoBaNISTA

VoBaNISTA BT1 VoBaNISTA BT2 VoBaNISTA BT3 
VoBaNISTA BT4 VoBaNISTA BT5 VoBaNISTA Baja6


Ostale fotografije (40)

 
konkurs
U Pokrajinskoj skupštini 22. novembra 2016. održan je sastanak sa svima koji su imali nameru da učestvuju na IPA konkursu. Od 200 prijavljenih učesnika u našoj kateogoriji na kraju biće prihvaćeno za finansiranje manje od 40 projekata. 
   
   
2017 BAJA četvrti sastanak 
17. januar  

Ovo je bio naš prvi radni sastanak u Mađarskoj. Naša delegacija je obišla opservatoriju u Baji, razgledala astronomske instrumente, vrlo lepu biblioteku (u kojoj se nalazi i nekoliko primeraka časopisa Astronomija). Zatim su sledili: razgovri, razgovori, ručak… dogovor. Mađari su bili izvanredni domaćini!

VoBaNISTA Baja1 VoBaNISTA Baja2 VoBaNISTA Baja3 
VoBaNISTA Baja4 VoBaNISTA Baja5 VoBaNISTA Baja6


Ostale fotografije (80)

   
   
2017 NOVI SAD (Tvrđava, Skupština AP, Planetarijum PMF)
27. januar  

Ovo je bio verovatno najnaporniji sastanak jer su se na njemu rešavala najvažnija zajednička pitanja. Konkurs je bio raspisan, rok za prijavu se vrtoglavo približavao, a bilo je stotinu problema koje je trebalo rešiti i rešenja usaglasiti. Tokom dana zajedničku delegaciju je primio i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor. 

Ovaj susret je bio i prilika da se dostojno odužimo mađarskoj delegaciji – ručkom na Tvrđavi.

Usledilo ne nekoliko sati neprekitnog rada u jednoj od učionica PMF.

VoBaNISTA NS1 VoBaNISTA NS2 VoBaNISTA NS3 
VoBaNISTA NS4 VoBaNISTA NS5 VoBaNISTA NS6


Ostale fotografije (174)

   
   
2017 NOVI SAD (Planetarijum AD "Novi Sad)
12. decembar  

Naš projekat je prihvaćen i odobren za finansiranje! To je bio povod da se pozovu svi saradnici na projektu i organizacije koje su nam dale podršku (Turistička agencija „Kompas“ i Festival „Exit“)

VoBaNISTA Blanetarijum1 VoBaNISTA Blanetarijum2 VoBaNISTA Blanetarijum3 
VoBaNISTA Blanetarijum3 VoBaNISTA Blanetarijum5 VoBaNISTA Blanetarijum6


Ostale fotografije (70)

   
   
2018 NOVI SAD (restoran Petrus)
15. februar  

Neformalan sastanak nekoliko članova tima. Utvrđuje se preliminarni raspored narednih aktivnosti (Mesijeov maraton, formalni sastanak svih učesnika i saradnika, radionica na Andrevlju, javno posmatranje u okviru manifestecije "Majski uranak"...)

VoBaNISTA Petrus1 VoBaNISTA Petrus2


Ostale fotografije (13)

   
   
2018 NOVI SAD (Prirodno-matematički fakultet)
23. februar  

Sastanak na PMF, preciziranje administrativnih i tehničkih detalja (razrada postupka raspisivanja tendera, odluka o štampanju brošura, rollupa…) i dogovor oko organizovanja kickoff sastanka. 

VoBaNISTA PMF1 VoBaNISTA PMF2 VoBaNISTA PMF3 


Ostale fotografije (26)

   
   
2018 NOVI SAD (Prirodno-matematički fakultet)
22. mart  

Konačno, nakon tri godine dogovaranja, dopisivanja i usaglašavanja projekat VoBaNISTA je i formalno, u velikom sjaju otvoren u konferencijskoj sali PMF u Novom Sadu. Sa Mađarske strane prisustvovali su dr dr Tibor Hegedüs i njegova saradnica Emilia Pasztor, zatim porgramska menadžerka Joint Secretariat-a u Budimpešti Agnes Dobrotka, podsekretarka Pokrajinskog sekretarijata za naučnoistraživački rad, prof. dr Svetlana Mihić, director Pokrajinskog zavoda za sport dr Danijel Župić, prodekan za nauku PMF prof. dr Srđan Rončević, više TV i radio ekipa, i drugi.

VoBaNISTA kickoff1 VoBaNISTA kickoff4 VoBaNISTA kickoff3 
VoBaNISTA kickoff7 VoBaNISTA kickoff5 VoBaNISTA kickoff6

 
Ostale fotografije (141)

 

 interreg banner 710x183 srb 


Komentari

 • mikac04 said More
  haha, toliko tekstova, auu, odlicno... 7 sati ranije
 • mikac04 said More
  bravo autoru, hvala 7 sati ranije
 • mikac04 said More
  odlican text 7 sati ranije
 • mikac04 said More
  :D Hvala :D 7 sati ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Satelitiski navigacioni sistem za Mesec... 2 dana ranije

Foto...