Od prve, maglovite ideje o projektu koji će kasnije dobiti naziv VoBaNISTA, pa do početka njegove realizacije proteklo je tri godine. Ovo je krakta foto-istorija glavnih aktivnosti i susreta tokom te tri godine.

Akteri su u početku bila astronomska društva "Novi Sad" i "Lira", zatim "Univerzum" i "Kosmos", a kasnije i novosadski PMF, koji je, potom postao i nosilac čitavog projekta sa naše strane. Naš mađarski partner u projektu je opservatorija u Baji, Mađarska, odnosno njen direktor dr Tibor Hegediš sa svojim saradnicima, koji je i bio inicijator saradnje i učešća na IPA konkursu.


 2015-2018

 

2015 ANDREVLJE prvi sastanak 
18. april  

Tokom Mesijeovog maratona, koji smo, uz pomoć Pokrajinskog Sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj, organizovali na Andrevlju, održan je i prvi sastanak sa mađarskom delegacijom koju su činili dr Tibor Hegediš i njegva saradnica Kristina Ružička. Tom prilikom dr Hegediš nas je, uz pomoć detaljne prezentacije, upoznao sa mogućom saradnjom AP Vojvodine i županije Bač-Kiškun na polju astronomije koju bi najvećim delom finansirala Evropska unija.

Tako je počelo.

VoBaNISTA andrevlje1 VoBaNISTA andrevlje2 VoBaNISTA andrevlje3 
VoBaNISTA andrevlje4  VoBaNISTA andrevlje5   VoBaNISTA andrevlje6


Ostale fotografije (52)

   
   
2016 ANDREVLJE drugi sastanak 
9. april  

Sa Tiborom Hegedišem drugi put smo se sastali takođe tokom Maratona i takođe na Andrevlju. Tada je on stigao sam u kratku posetu i tom prilikom su potvrđene namere obe strane o budućem zajdničkom projektu – kada EU bude raspisala konkurs.

VoBaNISTA andrevljeII2 VoBaNISTA andrevljeII4 VoBaNISTA andrevljeII3 


Ostale fotografije (16)

   
   
2016 BAČKA TOPOLA treći sastanak 
21. novembar  

Sastanak je održan na sredini puta između Baje i Novog Sada, u Bačkoj Topoli. Iako smo se nalazili u Vojvodini domaćin je ipak bio dr Hegediš koji je ovaj sastanak i organizovao kod svojih poslovnih prijatelja u B. Topoli.

Tom prilikom dalje su razrađeni neki detalji projekta, između ostalog i naziv projekta: VoBaNISTA

VoBaNISTA BT1 VoBaNISTA BT2 VoBaNISTA BT3 
VoBaNISTA BT4 VoBaNISTA BT5 VoBaNISTA Baja6


Ostale fotografije (40)

 
konkurs
U Pokrajinskoj skupštini 22. novembra 2016. održan je sastanak sa svima koji su imali nameru da učestvuju na IPA konkursu. Od 200 prijavljenih učesnika u našoj kateogoriji na kraju biće prihvaćeno za finansiranje manje od 40 projekata. 
   
   
2017 BAJA četvrti sastanak 
17. januar  

Ovo je bio naš prvi radni sastanak u Mađarskoj. Naša delegacija je obišla opservatoriju u Baji, razgledala astronomske instrumente, vrlo lepu biblioteku (u kojoj se nalazi i nekoliko primeraka časopisa Astronomija). Zatim su sledili: razgovri, razgovori, ručak… dogovor. Mađari su bili izvanredni domaćini!

VoBaNISTA Baja1 VoBaNISTA Baja2 VoBaNISTA Baja3 
VoBaNISTA Baja4 VoBaNISTA Baja5 VoBaNISTA Baja6


Ostale fotografije (80)

   
   
2017 NOVI SAD (Tvrđava, Skupština AP, Planetarijum PMF)
27. januar  

Ovo je bio verovatno najnaporniji sastanak jer su se na njemu rešavala najvažnija zajednička pitanja. Konkurs je bio raspisan, rok za prijavu se vrtoglavo približavao, a bilo je stotinu problema koje je trebalo rešiti i rešenja usaglasiti. Tokom dana zajedničku delegaciju je primio i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor. 

Ovaj susret je bio i prilika da se dostojno odužimo mađarskoj delegaciji – ručkom na Tvrđavi.

Usledilo ne nekoliko sati neprekitnog rada u jednoj od učionica PMF.

VoBaNISTA NS1 VoBaNISTA NS2 VoBaNISTA NS3 
VoBaNISTA NS4 VoBaNISTA NS5 VoBaNISTA NS6


Ostale fotografije (174)

   
   
2017 NOVI SAD (Planetarijum AD "Novi Sad)
12. decembar  

Naš projekat je prihvaćen i odobren za finansiranje! To je bio povod da se pozovu svi saradnici na projektu i organizacije koje su nam dale podršku (Turistička agencija „Kompas“ i Festival „Exit“)

VoBaNISTA Blanetarijum1 VoBaNISTA Blanetarijum2 VoBaNISTA Blanetarijum3 
VoBaNISTA Blanetarijum3 VoBaNISTA Blanetarijum5 VoBaNISTA Blanetarijum6


Ostale fotografije (70)

   
   
2018 NOVI SAD (restoran Petrus)
15. februar  

Neformalan sastanak nekoliko članova tima. Utvrđuje se preliminarni raspored narednih aktivnosti (Mesijeov maraton, formalni sastanak svih učesnika i saradnika, radionica na Andrevlju, javno posmatranje u okviru manifestecije "Majski uranak"...)

VoBaNISTA Petrus1 VoBaNISTA Petrus2


Ostale fotografije (13)

   
   
2018 NOVI SAD (Prirodno-matematički fakultet)
23. februar  

Sastanak na PMF, preciziranje administrativnih i tehničkih detalja (razrada postupka raspisivanja tendera, odluka o štampanju brošura, rollupa…) i dogovor oko organizovanja kickoff sastanka. 

VoBaNISTA PMF1 VoBaNISTA PMF2 VoBaNISTA PMF3 


Ostale fotografije (26)

   
   
2018 NOVI SAD (Prirodno-matematički fakultet)
22. mart  

Konačno, nakon tri godine dogovaranja, dopisivanja i usaglašavanja projekat VoBaNISTA je i formalno, u velikom sjaju otvoren u konferencijskoj sali PMF u Novom Sadu. Sa Mađarske strane prisustvovali su dr dr Tibor Hegedüs i njegova saradnica Emilia Pasztor, zatim porgramska menadžerka Joint Secretariat-a u Budimpešti Agnes Dobrotka, podsekretarka Pokrajinskog sekretarijata za naučnoistraživački rad, prof. dr Svetlana Mihić, director Pokrajinskog zavoda za sport dr Danijel Župić, prodekan za nauku PMF prof. dr Srđan Rončević, više TV i radio ekipa, i drugi.

VoBaNISTA kickoff1 VoBaNISTA kickoff4 VoBaNISTA kickoff3 
VoBaNISTA kickoff7 VoBaNISTA kickoff5 VoBaNISTA kickoff6

 
Ostale fotografije (141)

 

 interreg banner 710x183 srb 


Komentari  
Jovana Petrović
-1 #10 Jovana Petrović 13-04-2018 19:34
Hvala puno na pozivu :) nemojte se ljutiti ali ja nisam čovek za prirodu prema afinitetima pa stoga propuštam Maratone skoro po pravilu, a trudim se da radim na promociji na svim drugim poljima.

A trenutno sam indisponirana iz drugih razloga u narednih godinu dana te tako na kratko "izlazim iz igre".

Ja mislim da smo nas dve NS profesionalne astronomkinje - pošto nas je toliko ukupno :) vrlo saradljive i jednostavne za dogovore, uvek otvorene za saradnju :) te spremne da sve saslušamo - a iz iste želje, da budem saslušana su usledili i ovi komentari čisto da budemo jasni.

Mislim da je broj astronoma kako profesionalnih tako amatera u Srbiji toliki da je saradnja ne samo potrebna nego i neophodna da bi naša lepa nauka poživela u ovim vremenima za nauku teškim. Te u tom duhu nadam se da ću imati prilike da u budućnosti kad se vratim na posao saradjujem više sa svima, pa čak i na Maratonu eto savladaću moj gorući problem sa insektima i šatorima :)

Srdačno,
J.
Aleksandar Zorkić
+2 #9 Aleksandar Zorkić 12-04-2018 22:10
Citat Jovana Petrović:
Izvinite ali ja se opet moram oglasiti.

Nemojte se, molim vas, izvinjavati zato što pišete komentar :)

Koliko vidim vi polako izlazite iz teme i komentarišete ono što nije napisano i rečeno. Molim, pročitajte moj komentar na reakciju prof. Tijane (od toga je diskusija počela). To što sam tada rekao niko nije porekao, pa pretpostavljam da se i vi s tim tvrdnjama slažete i utoliko više ne razumem u čemu je sada problem.

Kažete: „Promocija nauke ne odražava se samo u broju napisanih tekstova“. Naravno, pa ko je rekao da se promocija nauke odražava samo u broju napisanih tekstova? Ali pisana reč ima veću težinu i značaj od izgovorene. Kažete i da nema svako dara za pisanje. Pa? Pa ne treba da pišete poeziju. Svaki profesionalni astronom, čak i netalentovan za pisanje, ume da piše suvisle tekstove, zar ne? Ne bi diplomirao da to nije u stanju.

Darko Donevski? Sjajan momak, samo, on je u inostranstvu koliko mi je poznato. Jasno sam napisao: „U našoj zemlji ima stotinak profesionalnih astronoma…“
David Knežević? Sjajan je. Samo on nije astronom, ne razumem zašto ga pominjete.
Uroš Meštrić? Da, odličan je, samo on nije više domaći astronom. U Australiji je.
Nikolina Šarčević? Da, divna je. U inostranstvu.

I tako dalje, da ne komentarišem dalje.

Nego, ja verujem da vi profesionalni astronomi (ovde kod nas, na zapadu je sasvim drugačije), zaista imate osećaj da jako puno radite na popularizaciji nauke. A mi ostali, opet imamo drukčiji utisak. Ja mislim da vi nas jednostavno ne vidite i ne čujete i ne shvatate ozbiljno. Evo u prethodnom komentaru pozvao sam vas da dođete na Maraton i da nam se pridružite u organizovanju naših akcija. Napisao sam i da bi to za nas bila čast. Ali vi to jednostavno niste primetili. Niste odgovorili čak ni ono kurtoazno: „fala na pozivu, ali…“. Počelo je od toga što je profesorica Tijana rekla da projekat VoBaNISTA nije “dobio podršku profesionalnih astronoma sa PMF-a“. Pa kako da očekujemo neku podršku kada vi, profesionalni astronomi, nas ne čujete?
Jovana Petrović
-2 #8 Jovana Petrović 11-04-2018 21:42
Izvinite ali ja se opet moram oglasiti.

Promocija nauke ne odražava se samo u broju napisanih tekstova - nema svako dar za pisanje. A na ovom mestu vredelo bi pomenuti jednog od profesionalnih astronoma koji itekako ima smisao i dar za pisanje i to i koristi u svrhu promocije astronomije veoma često, a to je Darko Donevski.

Zatim, rekla bih da predavanja kvalitetna i vredna slušanja nikako ne može da drži makar ko. Ona se spremaju revnosno i oduzimaju puno vremena posvećenom i dobrom predavaču. Odličan primer - David Knežević.

Konačno, još jedan profesionalni astronom - Uroš Meštrić, nadaleko je poznat kao neko ko je uprtio teleskop na ledja ogroman broj puta i podelio svoje znanje sa sugradjanima i šire.

Nikolina Šarčević je aktivno učestvovala u organizovanju Škole astronomije - takodje profesionalni astronom.

Nema smisla da nabrajam dalje, deluje kao da se mi "profesionalci" pravdamo, a ko što reče neko pod nadimkom "drago" u komentarima i iza nas stoje rezultati pa se svako u njih može sa par klikova mišem uveriti.

Izvinite ali ja mislim da je rad ADNOS-a, Festival nauke, Noć istraživača, saradnja sa CPN-om, rad sa decom svih uzrasta, saradnje sa fakultetima i EXITom, rad u Petnici - itekako impresivan spisak.

Srdačan pozdrav!
drago
+1 #7 drago 11-04-2018 15:13
Glupo je čak reći da 'podržavam' Z.S.
Svako NORMALAN je razumeo šta čovek kaže I tu nema mesta nizakakvu diskusiju, jer rezuiltati govore vise od price.
Da je drugačije Zorkić bi radio I pisao - a i svi mi - za nekog astronoma tj. udruženje a ne astronomi za njega.
Aleksandar Zorkić
+2 #6 Aleksandar Zorkić 10-04-2018 01:02
Citat Jovana Petrović:
Poštovani,
kao profesionalni astronom osećam da moram da odgovorim na neke od rečenica koje su se pojavile u komentaru gospodina Zorkića. Naime, reći da novosadski profesionalni astronomi ne rade na popularizaciji astronomije ne može biti dalje od istine. ....


Nešto ste pobrkali: nigde ja nisam rekao „da novosadski profesionalni astronomi ne rade na popularizaciji astronomije“.

2. Više bi me impresioniralo da ste rekli kako ste ove godine napisali deset članaka i jednu PDF knjigu. Predavanja jesu fina i prijatna stvar, ali da predaje može svako (mada ne sa jednakim uspehom). I da na TV daje saopštenja, takođe.

Nego, evo dođite na Mesijeov maraton pa o popularizaciji možemo ozbiljno da popričamo. I pridružite nam se u organizovanju kampa, posmatranja, radionica. Biće nam čast.
Aleksandar Zorkić
+1 #5 Aleksandar Zorkić 09-04-2018 23:00
Citat Tijana:
Svaka cast Sasa na komentaru da profesionalne astronome ne interesuje popularizacija astronomije.......

Pa zar ih interesuje? Ponoviću to što sam napisao: “U našoj zemlji ima stotinak profesionalnih astronoma, a koliko njih piše popularne članke?”. Evo još jednom da pitam: koliko tih profesionalnih astronoma piše popularne članke?

Sem toga, ko govori o tebi? Ja govorim o profesionalnim astronomima uopšte, a ne o tebi. Ti predstavljaš izuzetak koji potvrđuje pravilo: da naši profesionalni astronomi nisu baš nešto zainteresovani za popularizaciju astronomije. Koliko njih piše popularne članke? Koliko njih iznese teleskop i provede noć na livadi ili ulici grada pokazujući ljudima čari nebesa? I koliko puta to tako radi? Ti si izuzetak!

Dalje kažeš: „ako u ekipi postoji osoba ili osobe koje su odrzale vise popularnih predavanja iz astronomije od mene…“

Pa, predavanja i nisu primarni zadatak članova tima VoBaNISTA. Većina neće održati ni jedno predavanje, jer to i nije njihov posao. Za predavanja su zaduženi neki drugi. Evo, uveren sam da će nam svima biti drago da dođeš na MMaraton, i zatim u kamp i održiš nekoliko predavanja. Dogovoreno?

Dalje kažeš: „A svakako znam jos nekoliko profesionalaca (…) koji se vrlo aktivno bave popularizacijom astronomije...“ . Hmm, „vrlo aktivno“! Dobro, lepo. Samo ja nisam čuo za njih, sorry. Sem toga, „još nekoliko profesionalaca“ samo znači da postoji nekoliko procenata onih koji „vrlo aktivno“ rade. A nekoliko procenata je mizerno malo da bismo zaključili kako se profesionalci interesuju za popularizaciju.
Jovana Petrović
-1 #4 Jovana Petrović 09-04-2018 13:24
Poštovani,

kao profesionalni astronom osećam da moram da odgovorim na neke od rečenica koje su se pojavile u komentaru gospodina Zorkića. Naime, reći da novosadski profesionalni astronomi ne rade na popularizaciji astronomije ne može biti dalje od istine. Broj naučno popularnih predavanja koje sam lično održala od Raspustilišta za najmladje (osnovce), preko posećenih srednjih škola širom Vojvodine - pa čak i Srbije, te naravno u okviru ADNOS-a je, ako to smem sama da kažem, zaista pozamašan. Pored toga već skoro deceniju aktivno učestvujemo u Festivalima nauke, Noćima Istraživača, nekoliko puta smo podržani od strane Centra za promociju nauke (čiji je programski direktor takodje jedno vreme bila profesionalni astronom iz Novog Sada te je reći da se ne bavi (dovoljno) popularizacijom nauke zaista neprimereno). Ostvarili smo saradnju sa Exitom i držali predavanja i projekcije, saradnju sa Akademijom umetnosti i organizovali Festival Noćnog Neba, saradjivali sa studentima sa Akademije na temu svemira ceo semestar, organizovali Novosadsku školu astronomije. O održavanju u životu celog jednog akademskog smera Astronomija na PMF-u mislim da je suvišno i govoriti, kao i kontinuiranom i posvećenom radu sa studentima te njihovom uvodjenju i aktivnom radu na popularizaciji astronomije. Svaki put kada je neko od nas pozvan rado smo se odazivali na TV i radio emisije, odgovarali na pitanja novinara i trudili se da našim sugradjanima - a i mnogo šire od toga približimo ono što i mi sami najviše volimo.

Svakog četvrtka u ADNOSu održavaju se projekcije i predavanja, za čiju koordinaciju je zadužen upravo jedan profesionalni astronom. I to je kontinuirani celogodišnji trud.

Svaka popularizacija je dobrodošla te vam od srca želim puno sreće u daljem radu, samo mislim da je bitno napomenuti da i profesionalni astronomi prema utrošku svog vremena na popularizaciju zaista jesu profesionalni i u smislu popularizacije.
Tijana
-1 #3 Tijana 09-04-2018 11:44
Svaka cast Sasa na komentaru da profesionalne astronome ne interesuje popularizacija astronomije. Ako mene ne interesuje popularizacija astronomije i ako ja sam ja ikada rekla da nemam vremena za poularizaciju onda zaista... No, ako u ekipi postoji osoba ili osobe koje su odrzale vise popularnih predavanja iz astronomije od mene i na svakom festivalu nauke ili slicno dogadjaju organizovao posmatranja, onda svaka cast na izboru ekipe, i nadam se da cemo ih upoznati.
A svakako znam jos nekoliko profesionalaca (doktoranada i oni koji su doktorirali) koji se vrlo aktivno bave popularizacijom astronomije...t ako da ovaj komentar da profesionalce ne interesuje popularizacija astronomije uopste nije na mestu.
Aleksandar Zorkić
+1 #2 Aleksandar Zorkić 09-04-2018 11:08
Citat Tijana:
Cestitke ....

Hajde da ne kvarimo dobar utisak o jednom odličnom projektu. Svaka organizacija ima neke svoje probleme i o njima treba da rešava unutar svojih organa.

Što se profesionalnih astronoma tiče, pa ovo i nije projekat za njih. Jer profesionalni astronomi nisu mnogo zainteresovani za amaterski rad. U našoj zemlji ima stotinak profesionalnih astronoma, a koliko njih piše popularne članke? Pa, broj takvih je opasno blizu nuli. Poneki hoće da održi neko predavanje, mada i to retko, i to je sve. Ne znam ni jednog profesionalnog astronoma koji je uprtio teleskop, izneo ga na ulicu i onda četiri sata pokazivao deci planete i Mesec. A to amateri rade. Koliko je profesionalnih astronoma koji u našem kampu provedu tri dana i aktivno rade sa ostalim učesnicima? Pa od tih stotinak ima samo jedan (prof. Gajić). Ne, profesionalne astronome ne interesuje popularizacija astronomije.

U okviru projekta VoBaNISTA biće puno posla, nije to za profesionalce.
Tijana
-1 #1 Tijana 08-04-2018 22:04
Cestitke na uspesno dobijenom projektu i sve najbolje u radu!
Samo mala ispravka... projekat nije zvanicno podrzan od strane ADNOS-a jer su samo pojedinci o tome bili obavesteni (ni jedan odbor se nije sastao po tom pitanju), niti je dobio podrsku profesionalnih astronoma sa PMF-a koji takodje nisu bili upoznati sa projektom (tacnije, ni jedan od ucesnika sa PMF-a nije astronom niti astrofizicar). Ali da, u projektu ucestvuju pojedinci sa PMF-a i ADNOS-a.
Dodaj komentar