interreg banner 710x183 srb

Kada zađete po vojvođanskim selima i atarima još uvek možete naći mesta bez jake ulične rasvete, mesta sa kojih, kad su noći vedre, možete videti zvezde. Nekada su ljudi dobro poznavali nebo. Putnici su tokom leta rado putovali noću da bi izbegli letnje žege i onda im je Mesec osvetljavao put. Znali su dobro sve njegove faze i kada će biti najsjajniji. On im je govorio i koje je doba noći, po njemu su ocenjivali kakvo će vreme sledećeg dana biti. Slično je i sa zvezdama. Dobrom posmatraču one su govorile koliko je sati i koliko ima do novog godišnjeg doba.

Danas se to polako zaboravlja. Rasveta sve više potiskuje mrak, sve manje zvezda se vidi, zaboravlja se staro znanje.

***

Grupa ljubitelja astronomije sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, zajedno sa svojim prijateljima i saradnicima iz nekoliko astronomskih društava odlučila je da putem popularizacije sačuva interesovanje za lepote i značaj noćnog neba. Pokušaće da od astronomije napravi turističku atrakciju po selima, prirodnim rezervatima i parkovima. Po gradovima, tamo gde prirodno noćno nebo više ne postoji, pokazivaće Sunce, njegove pege, protuberance, koronu. Kroz predavanja, tribine i prezentacije govoriće o Sunčevom sistemu, o planetama, o maglinama, galaksijama, o celom svemiru. Pokazaće svim radoznalim ljudima, mladima i starima, lepote, ali i značaj noćnog neba.

Možda niste znali, ali kosmos nam je sve važniji. Sve prirodne nauke premeštaju se u svemir i počinju detaljno da ga izučavaju. Pa i društvene nauke sve više računaju na znanje astronomije i fizike – koje izučavaju svemir . Tokom zadnjeg veka rođene su astrofizika, astrobiologija, astroarheologija, astrohemija. Matematika već dva veka izučava neku neobičnu geometriju, geometriju ogromnog prostora u kome dominiraju snažne gravitacije. Euklidova geometrija danas važi samo na Zemlji. Sve više smo svesni da je naša planeta samo jedna tačkica stvorena moćnim silama univerzuma. Znamo da je svaki hemijski atom nastao u Velikom prasku, prapočetku svega postojećeg, ili u gigantskim zvezdama koje su elemente izlile daleko u međuzvezdani prostor. Od tih elemenata svi smo napravljeni.

Svakog dana, svakog časa slušamo vesti iz sveta, vesti koje nas brinu, ponekad i raduju. Sve one govore šta se događa i šta će se dogoditi, ali sve one su, ma koliko važne, ipak efemerne kad se pogleda u svemir. Čitav niz uzročno-posledičnih veza o kojima slušamo u vestima zapravo su bleda predstava sudbonosnih događaja u kosmosu. Sudbonosnih po nas, Zemljane. Ma koliko mislili da neki vladar, neka vojna i ekonomska sila diktira čitav život planete, izučavajući svemir shvatamo da prave sile postoje tamo negde u tami i bespuću univerzuma. Te sile su formirale Sunčev sistem, planete, našu Zemlju, naš Mesec. Te sile izazvale su pomore živog sveta, ali te sile su ga i stvorile. Ako neka velika gromada stene krene ka Zemlji, sve zemaljske vojne sile postaju beznačajne.

12092186 10207125574319388 11813039 n
  Ptice u letu, Aleksandar Vukićević  

Treba da izučavamo svemir, da saznajemo njegove zakone kako bismo ih iskoristili za život planete. Moramo poštovati život. Ali ne samo život nas ljudi, nego život uopšte. Jer svaki život zavisi od svih drugih bića. Ako osvetlimo noćni mrak, time polako istrebljujemo ptice i sve druge životinje i biljke. A bez njih ni mi ne možemo da postojimo.

Zato, treba da posmatramo i nebeske objekte i život na Zemlji. Samo ukupna svest svih nas o čitavoj živoj, ali i neživoj prirodi, može omogućiti da oni koji su posvetili život istraživanju rade svoj posao uspešno.

Taj uzvišeni zadatak da širi i produbljuje poznavanje Prirode sebi za cilj je postavila pomenuta grupa oko PMF i astronomskih društava („Novi Sad“, „Lira“, „Kosmos“ i „Univerzum“). U tom naumu grupa je dobila visoko priznanje i pomoć Evrope u okviru programa Interreg–IPA (Instrument for Pre-accession Assistance) prekogranične saradnje mađarskog regiona Bács-Kiskun i Vojvodine. Otuda i akronom VoBaNISTA (Vojvodina and Bács-Kiskun Night Sky as a Novel Touristic Attraction). Svaka strana u ovom projektu ima svoje zadatke, a o našem pisaćemo detaljnije uskoro, kada zadaci budu pred realizacijom.

Nadamo se da ćemo se uskoro sresti negde na terenu ili na nekoj našoj radionici. 

 noc

 


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 3 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...