SM19

Ako čujete fanfare dok čitate ovaj članak nemojte se čuditi, to one objavljuju izveštaj o poslednjoj zvaničnoj akciji članova projekta Vobanista. Počeli smo pre 24 meseca i došli do kraja. Ako sam dobro sve sabrao imali smo ukupno 31 program tokom dve godine. Bilo je tu više astronomskih posmatranja i takmičenja, dve međunarodne konferencije, nekoliko poseta rezervatima, te posete mađarskom partneru u Baji, nabavili smo odličnu astronomsku opremu i tako dalje - o statistici Vobanista biće reči u posebnom članku.

Sofija

Dr Sofija Forkapić sa PMF koja je izorganizovala ovu zadnju akciju sve je divno odradila što se nebesa tiče i vreme je bilo totalno vedro, činilo se do beskraja. Ali malo je podbacila sa temperaturom. Mogla je obezbediti bar još nekoliko stepeni više. Hoću da kažem, smrzli smo se pošteno. Ali utoliko su nam prijatnije bile pauze. Dakle, naše odredište je bila Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj“ u Sremskoj Mitrovici. Ta škola se proslavila pre dve nedelje kada je uspostavila kontakt sa Međunarodnom svemirskom stanicom i omogućila svojim učenicima da u direktnom kontaktu sa jednim astronautom (Lukom Parmitanom) razgovaraju o životu i radu na slavnoj stanici. Bila je to svojevrsna senzacija. Međutim to nije sve. Škola je posvećena ne samo astronautici nego i astronomiji. U jednom hodniku imaju divne lampione u obliku svih planeta Sunčevog sistema.  

SM18

E, kada smo ušli u veliki hol škole tu nas je sačekalo nekoliko tepsija raznih gibanica, sokova i više vrsta kafa i čajeva. Naša dekanica prof. dr Milica Pavkov Hrvojević, dekanica PMF, koja je ovog puta krenula sa nama, imala je prilike da sa direktorom škole, Zoranom Đurićem, raspravi neka stručna pitanja, recimo koliko spremačica treba angažovati na 100 kvadratnih metara prostora. To je uvek, reče dekanica, veliki problem. Naravno, pričali su i na druge teme, ali ja sam jedino ovo shvatio. Inače, meni su se posebno svideli kolači sa višnjama.

SM10

Dobro, deca su na teren škole dolazila u talasima. Tako je njihov priliv organizovan da se ne bi oko teleskopa stvarala velika gužva, kaže naša domaćica, nastavnica fizike, Branislava Blajvaz (na slici gore). 

SM17

Na školski teren smo izneli teleskop binokular i termalnu kameru, a svoj teleskop je postavio je i Jaro, Jaroslav Grnja. Ciljali smo, sem Meseca koji je bio skoro pun, Veneru, Merkur i Orionovu maglinu. A da sve bude kao u filmu, iznad nas je proletele pomenuta Međunarodna svemirska stanica. Mahnuli smo joj da je pozdravimo. Neki učenici su odlično poznavali nebeske objekta tako da je razgovor tekao glatko i unedogled.

SM6

U našoj ekipi bili su, sem pomenutih, još i prof. Mrđa inače rukovodilac projekta Vobanista, prodekan za nauku prof. Srđan Rončević, te Jovana Knežević (doktorandkinja), Rade Marjanović i još nekoliko sjajnih, veselih  PMF-ovaca kojima ne mogu da napišem imena, a da ne pogrešim pa mi ostaje samo da im se izvinim zbog toga. A došao je i Koča (Mile Kočić) koji je i sam Mitrovčanin i s kojim smo utanačili neke tehničke detalje za predstojeći Mesijeov maraton. 

SM1

Sve u svemu, odradili smo i ovaj posao kako je planirano, pa i malo više i bolje od toga. Ali takvi su nam bili i svi ostali programi i na to smo ponosni.

Možda ćemo imati još samo jedno interno i privatno okupljanje, za odjavu čitavog projekta, onako što se kaže, za našu dušu i za koji setni uzdah. Jer ipak, dve godine smo radili, družili se i postali još veći prijatelji.

 

Fotografije iz albuma (209 fotografija)

SM7

SM8

SM11

SM12

SM5

SM9

SM13

SM3

SM4

 

POGLEDAJTE CEO ALBUM FOTOGRAFIJA (209 fotografija)


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 7 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...