Sunčev ciklus je periodična promena sunčeve aktivnosti uključujući tu i promene nivoa sunčevog zračenja i izbacivanja solarnog materijala. Ove promene se vizuelno manifestuju u broju sunčevih pega, bljeskova i slično. U proseku jedan ciklus traje 11 godina. Pomenute promene na Suncu utiču na vreme i klimu na Zemlji.

Solarni ciklusi se broje od 1755. godine i sada je Sunce u svom  24. ciklusu. Taj ciklus je počeo januara 2008.

solar filament trace

Iz članka Ciklus pega i solarni ciklus

Ciklus pega je, ustvari, samo polovina dvadesetdvogodišnjeg ciklusa aktivnosti Sunca. Tokom bilo kog ciklusa pega svi parovi pega, koji se nalaze na istoj hemisferi, imaju isti polarite magnetnog polja, dok parovi na drugoj hemisferi imaju suprotan polaritet. Međutim, ova orijentacija se menja nakon cikluas od 11 godina. Znači, ako posmatramo promenu celokupnog magnetng polja Sunca, za ponavljanje punog ciklusa potrebne su 22 godine. Period od 11 godina je vreme koje je potrebno da magnetno polje Sunca potpuno promeni svoj polaritet. Treba pomenuti da ove promene ne moraju da se odvijaju na obe polulopte istovremeno. Tako se na primer pozitivni (N) pol magnetnog polja u periodu od 1952. do 1957. god. nalazio na severnoj Sunčevoj polulopti, a negativni (S) na južnoj. Međutim, 1957. godine došlo je do promene polariteta na južnoj, a godinu dana kasnije i na severnoj polulopti.

cikus

mediagrafOvu grafiku izradio je Mediagraf, studio za grafički dizajn i animaciju. Studio je osnovan u Beogradu maja 2013. godine i prvi je studio u Srbiji specijalizovan za izradu infografika i drugih grafičkih oblika koji se koriste za ilustraciju informativnog sadržaja. Osim dnevno političkih tema, studio pravi infografike, animacije i interaktivne grafike koje ilustruju nova naučna dostignuća i astronomske događaje.

Komentari   
Dusan Isailovic
0 #1 Dusan Isailovic 11-08-2013 19:27
Receno je u tekstu da se ocekuju promene na Zemlji u klimatskom smislu . Prvo pitanje kada se ocekuju promene na Zemlji? Pre ili posle promene polariteta Sunca, ili mozda cak za vreme promene koja traje oko 3 meseca.
Drugo pitanje je kakve se tacno promene ocekuju na Zemlji?!
Dodaj komentar