Najzad nekoliko sunčanih dana , dovoljno dobar razlog da se postavi Baaderova folija na teleskop. U četvrak pravo prolećno vreme ali pogled kroz okular ne obećava – jaka turbulencija I snimci matične zvezde ne zadovoljavaju. Ako se tome doda tek primetna izmaglica, rezultat dovoljno govori.

 AM2403_2011
kliknite na sliku

Petak.  Zahvaljujući Inatu koji je svojstven astronomima-amaterima, teleskop je opet u dvorištu I nakon jednog časa termoprilagođenja usmerava se ka Suncu. Mirnija atmosfera, prvi je utisak. Pege ne poigravaju previše u ritmu sambe i dvadesetak minuta je dovoljno za snimanje uz proveru fokusa na svakih desetak snimaka.

AM2503_2011
kliknite na sliku

Uporedivši gornje fotografije možemo se uveriti u dinamične promene na površini Sunca. Deli ih samo 24h vremenskog razmaka i razlike su više nego uočljive. Zbog toga, fotografija i vizuelno posmatranje u Hα i vidljivoj svetlosti jesu neodvojivi deo interesovanja svakog ozbiljnijeg amatera . I ponovo: sa Suncem se ne kocka! Ne samo da u momentu bude uništen senzor fotoaparata ako iznenadni nalet vetra oduva loše montiranu zaštitnu foliju ili filter već i nešto daleko vrednije…Ne treba žuriti sa pripremom, samo stoprocentno proverena oprema osigurava bezbedan rad.

P.S.  E, da: Intes Maksutov 180mm, Zeiss Barlow 2X, Nikon D5000, Baader folija a sve to na Vixenu DX . Obrađeni jedinični NEF frejmovi, bez stekiranja.

Na fotografiji dole aktuelna događanja u fotosferi Sunca. Kuriozitet tranzita ISS preko Sunca i grupa sunčevih pega 1178 je posebna poslastica: snimili L.Landolfi I J.Stetson , Main, USA.

AMDSC_0828
kliknite na sliku


 

Author: Slavko Stojanov

Komentari

 • selena said More
  AM je časopis zasnovan na volonterskom... 3 dana ranije
 • radmilo89 said More
  Dobro vece, dragi i staaari A. 8)
  Zasto... 3 dana ranije
 • kiSINiša said More
  Poštovanje. 
  Odlična komparacija za... 3 dana ranije
 • davor&anka said More
  :D Preleo, zahvaljujemo se 4 dana ranije
 • Željko Kovačević said More
  Ljudi će i dalje biti neophodni… Ali... 4 dana ranije

Foto...