Bakljajul24

Rendgenski detektor na evropskom Solar Orbiteru (SolO) koji je bio na suprotnoj strani Sunca 23. jula je registrovao eksploziju kategorije X14.

„Iz procenjene klase GOES, to je bila najveća baklja do sada“, kaže Semjuel Kruker sa Univerziteta u Berkliju, glavni istraživač STIKS-a, rendgenskog teleskopa na SolO-u koji može da otkrije i klasifikuje sunčeve baklje. Druge velike baklje sa druge strane Sunca su se dogodile 20. maja 2024. (X12) i 17. jula 2023. (X10).

Na strani prema Zemlji najveća baklja do sada, kategorije X8.9 je registrovana 14. maja 2024.

Baklja X14 je intenzivan događaj sa ogromnim izbačajem koronalne mase (CME) u svemir. Prikazan je na koronografskom filmu snimljenom sa svemirske solarne opservatorije SOHO. CME je raspršio energetske čestice po celom Sunčevom sistemu. Zemlju su udarili 'tvrdi' protoni (E > 100 MeV) uprkos tome što je bila na suprotnoj strani Sunca.

SolO je 24. jula doživeo direktan pogodak CME-a. Za nekoliko minuta, broj energetskih jona i elektrona je skočio skoro hiljadu puta.

Oluja energetskih čestica se dešava kada se čestice u CME-ovom udarnom frontu ubrzavaju do energija većih od tipične oluje sunčevog zračenja. Ovakva oluja je u martu 1989. izazvala veliko zamračenje u Kvebeku. To je ono što bi se dogodilo da je CME udario u Zemlju umesto u SolO. 

Izvor ove eksplozije će se suočiti sa našom planetom za nedelju do 10 dana.

Detaljnije na: https://spaceweather.com/ od 27. 7. '24.

SVE JE FIZIKA
Miša Bracić
MRacic79 

 

 


Komentari

  • Baki said More
    Zadovoljstvo je nešto skromno dodati... 2 dana ranije
  • goran01 said More
    8) symbiotic universe!!! 8)
    hoce biti... 3 dana ranije
  • goran01 said More
    vrh:Dvrh:Dvrh evo sada sa soc net : X... 3 dana ranije
  • Baki said More
    Stvoren 1980-ih, Habbl teleskop je još... 4 dana ranije
  • polux11 said More
    800 km je jedan pedeseti deo obima... 4 dana ranije

Foto...