Sjećate li se objave https://www.facebook.com/groups/491081377648373/posts/5844579875631803/? U njoj se kaže da bi nam NASA-in rover Perseverance, koji svakoga dana svojom glavnom kamerom Mastcam-Z snimi i Sunčev disk, mogao nagovjestiti pojavljivanje neke Sunčeve pjege - ili skupine istih - koja bi u trenutku fotografiranja bila vidljiva s Marsa, ali ne i s našeg planeta. Od objavljivanja toga tekstića, Zemlja je još više pobjegla Marsu i kut kojega zatvaraju spojnice Sunca i naša dva planeta jučer je iznosio prilična 32 stupnja (posljednja priložena slika (Starry Night Backyard)). I, pazite sad ovo, prije dva dana na fotografiji fotosfere Sunca koju nam je poslao NASA-in satelit (Zemlje) Solar Dynamics Observatory (prva priložena slika) vide se tri značajnije skupine pjega, u aktivnim područjima AR3213, AR3214 i AR3216. Percy je, pak, istog toga dana osim tih aktivnih područja vidio još jedno, označeno s AR3217, koje je iz naše perspektive u tom trenutku još uvijek bilo skriveno istočnim (lijevim) obodom Sunca (treća priložena slika, lijevo). Dva dana kasnije, tj. danas, AR3217 i pjege povezane s njim su vidljivi i na SDO-ovoj fotografiji (druga priložena slika).

Na trećoj ovdje danoj slici, gore su povećane Perseveranceove slike bez natpisa, a dolje su iste te fotografije s upisanim nazivima trenutno aktivnih područja.

Daklem, potvrđeno je: promatranjem s Marsa, kamerom koja i nije napravljena izričito za tu svrhu, moguće je vidjeti pjege na za nas nevidljivoj strani Sunca!

NASA/SDO and the AIA, EVE, and HMI science teams; NASA/JPL-Caltech/ASU (Z. Knez) 

 
PegeSunce
 
Zoran Knez
Author: Zoran Knez
Author: Zoran Knez Knez uglavnom prevodi Nasine članke koji se mogu naći na AstroMosor https://bit.ly/3Y8ypOX i njegovom fejsu https://bit.ly/3juPy6C

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 12 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 12 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 17 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 23 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...