Svemirsko vrijeme

svemirsko vrijeme usporedba zemlja sunce

Zemaljsko vrijeme zahvaljujući prognostičkim modelima, internetu i mobilnim telefonima postalo je dio naše svakodnevnice. O zemaljskom vremenu i klimi ovisi naš život ili barem postupci tijekom dana. No ne samo o zemaljskom vremenu i klimi, iako njih najdirektnije vidimo i osjećamo. Sličnu situaciju imamo i u slučaju svemirskog vremena, klime, samo što su nam te stvari manje poznate, izvan naše svakodnevne percepcije događanja. O svemirskom vremenu i klimi ovisi postojanost elektrodistribucije, rasprostiranje radio valova, (ne)ometane komunikacije, globalno pozicioniranje. Svega par minuta bez pristupa internetu ili nemogućnosti radio-komunikacija naš bi svijet pretvorilo u noćnu moru. O implikacijama na biljni i životinjski svijet pa i čovjeka da i ne govorimo. 

Kako to izgleda? Eksplozija pjege AR2964 koja se dogodila na Suncu jučer (11.03.2022. u 23:32 po našem vremenu UT+1) već je uzrokovala kraće prekide na komunikacijama (KV i UKV područje) na širem području Pacifika. Danas navečer pa sve do sutra ujutro (subota/nedjelja, 12. na 13. ožujka 2022.) Zemlja prolazi kroz izboj CME sa Sunca u kojemu ćemo se nalaziti najmanje dvanaest sati. Ono će prouzrokovati snažnu geomagnetsku oluju zbog koje će elektronički uređaji u svemiru i naše radiokomunikacije iskusiti  određene probleme. Polarna svjetlost biti će intenzivnija na sjevernim područjima. G2 kategorija geomagnetske oluje ne predstavlja ugrozu za biljni i životinjski svijet, čovjeka ni adekvatno zaštićenu tehniku.  

Pogledajte kako izgleda aktualna eksplozija na Suncu te širenje aktualne fronte svemirskog vremena koje će nas večeras zahvatiti svojim manifestacijama. LINKOVI;

sunce

ani


Komentari

 • Rapaid said More
  Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 1 dan ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Ah, kako da niko nije čuo za... 1 dan ranije
 • davor94 said More
  :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 2 dana ranije
 • Rapaic Rajko said More
  Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 4 dana ranije
 • Zoran said More
  Religija STOP
  DA astronomija,
  bravo... 4 dana ranije

Foto...