Svemirsko vrijeme

svemirsko vrijeme usporedba zemlja sunce

Zemaljsko vrijeme zahvaljujući prognostičkim modelima, internetu i mobilnim telefonima postalo je dio naše svakodnevnice. O zemaljskom vremenu i klimi ovisi naš život ili barem postupci tijekom dana. No ne samo o zemaljskom vremenu i klimi, iako njih najdirektnije vidimo i osjećamo. Sličnu situaciju imamo i u slučaju svemirskog vremena, klime, samo što su nam te stvari manje poznate, izvan naše svakodnevne percepcije događanja. O svemirskom vremenu i klimi ovisi postojanost elektrodistribucije, rasprostiranje radio valova, (ne)ometane komunikacije, globalno pozicioniranje. Svega par minuta bez pristupa internetu ili nemogućnosti radio-komunikacija naš bi svijet pretvorilo u noćnu moru. O implikacijama na biljni i životinjski svijet pa i čovjeka da i ne govorimo. 

Kako to izgleda? Eksplozija pjege AR2964 koja se dogodila na Suncu jučer (11.03.2022. u 23:32 po našem vremenu UT+1) već je uzrokovala kraće prekide na komunikacijama (KV i UKV područje) na širem području Pacifika. Danas navečer pa sve do sutra ujutro (subota/nedjelja, 12. na 13. ožujka 2022.) Zemlja prolazi kroz izboj CME sa Sunca u kojemu ćemo se nalaziti najmanje dvanaest sati. Ono će prouzrokovati snažnu geomagnetsku oluju zbog koje će elektronički uređaji u svemiru i naše radiokomunikacije iskusiti  određene probleme. Polarna svjetlost biti će intenzivnija na sjevernim područjima. G2 kategorija geomagnetske oluje ne predstavlja ugrozu za biljni i životinjski svijet, čovjeka ni adekvatno zaštićenu tehniku.  

Pogledajte kako izgleda aktualna eksplozija na Suncu te širenje aktualne fronte svemirskog vremena koje će nas večeras zahvatiti svojim manifestacijama. LINKOVI;

sunce

ani


Komentari

 • selena said More
  AM je časopis zasnovan na volonterskom... 3 dana ranije
 • radmilo89 said More
  Dobro vece, dragi i staaari A. 8)
  Zasto... 3 dana ranije
 • kiSINiša said More
  Poštovanje. 
  Odlična komparacija za... 3 dana ranije
 • davor&anka said More
  :D Preleo, zahvaljujemo se 4 dana ranije
 • Željko Kovačević said More
  Ljudi će i dalje biti neophodni… Ali... 4 dana ranije

Foto...