Uz uvažavanje zemaljskog i svemirskog vremena strah od Sunca nije potreban

sijasunce

 

Nalazimo se na vrhuncu ovoljetnih vrućina. Sunce zadnjih dana nemilosrdno prži a takve će prilike potrajati još barem nekoliko narednih dana. Izlaganje vrućinama i direktnoj sunčevoj svjetlosti ukoliko nije krajnja nužda ili potreba potrebno je svesti na minimum.

Nemojte se previše obazirati na „temperature“ koje vam „serviraju“ mediji! One se u našim krajevima kreću oko četrdesetak stupnjeva Celzijevih. Prilikom direktog izlaganja Sunčevoj svjetlosti naše se tijelo doslovce prži na temperaturama od šesdesetak stupnjeva Celzijevih. Da je tome tako provjerite na način da izložite elektronski temperaturni senzor direktno „na sunce“ (OPREZ! Ne izlagati živine i slične termometre koji su baždareni do +50°C ili + 60°C zbog opasnosti od puknuća zatvorene cijevčice u kojoj je iznimno opasan sadržaj!).

U takvim uvjetima, vrućina nam je samo jedan od problema s kojima se naše tijelo suočava. Tu su još i UVA te UVB a u ekstremnim situacijama i pokoja zraka smrtonosno opasnog UVC zračenja. Naše tijelo čak i pri običnoj šetnji „na suncu“ (primjerice kad odete u trgovinu preko puta po kruh) ponaša se poput zaštitnog odijela astronauta u svemiru. Aktivirani su doslovce svi mehanizmi regulacije toplote i samozaštite a to strahovito troši energetske resurse organizma. Iako nam na prvi pogled ne izgleda tako, obična lagana šetnja pri ekstremnim vrućinama, izloženosti cijelokupnom elektromagnetskom spektrumu (EMS) zračenja sa Sunca koje dolazi do nas ekvivalentna je iznimno teškom fizičkom naporu pa i gora od toga.

Površinske opekotine kože koje tijelo zadobije usljed prekomjernog izlaganja UVB zračenju zacijeliti će, no one dubinske, nevidljive, zadobivene od znatno slabijeg UVA zračenja mogu djelovati na DNA zapise i u konačnici pridonjeti stvaranju kancerogenog tkiva. Prirodna ulja i kremice iz kućne radinosti zaista vam mogu spriječiti nastajanje opekotina, no velika većina takvih „ekoloških“ pripravaka neće vam pomoći prilikom prodora UVA zračenja duboko ispod površinskog dijela kože. Zato koristite ispitana i provjerena sredstva zaštite kože, ona su obvezna na dijelovima tijela izloženim Sunčevom EMS. UV neprolazna stakla na ljetnim naočalama nisu samo modni dodatak – čuvaju vaše oči od preranog oštećenja vida. Morate li napolju raditi obucite komotnu odjeću dugih rukava i nogavica, izgleda blesavo ali je efikasno. Vozite li se primjerice motorom ili biciklom na duže relacije obucite jaknu, termoizlacija je čudo čak i ljeti.

Imajte u vidu da nam opasnost ne prijeti samo s neba, svjetlo i zračenja reflektiraju se i od površine, betona, asvalta, vode, snjega.. te se na taj način količina „nevidljivih agenasa“ gotovo udvostručuje.

Spomenuli smo zaštitu tijela odjećom i kremama. Nije isto koristimo li bilo kakvu odjeću ili kremu. Na etiketama odjevnih predmeta pronaći ćemo oznaku za CPF faktor (Cloth Protective Factor) koji je naveden u vrijednostima od 1 do 50. Radi se o postotku UV zračenja koje prolazi kroz odjevni predmet. Primjerice oznaka CPF 30 (1/30) znači da tkanina propušta 3.3% zračenja a CPF 50 (1/50) propušta svega 2% zračenja. Kod zaštitnih krema kao mjerilo učinkovitosti koristimo SPF faktor (Sun Protective Factor) na mjernoj skali izraženo brojkama od jedan do šestdeset. Ovisno o tipu kože i vrijednosti UV zračenja neko kratko vrijeme možemo biti izloženi zračenju prije nego koža izgori. Vrijednost SPF faktora označava koliko će se puta taj interval produžiti uz korištenje zaštitne kreme. Primjerice ako je vaš tip kože takav da može izdržati deset minuta na suncu prije nego koža izgori uz uporabu zaštitne kreme SPF faktora 30 to će vrijeme iznositi 300minuta (10x30=300). Što je SPF faktor veći produžuje se vrijeme mogućeg izlaganja kože UV zračenju. Ovo je važno zapamtiti, dakle SPF faktor 60 neće vas zaštititi duplo „jače“ od SPF faktora 30, štititi će vas podjednako a razlika je u vremenskom trajanju zaštite. No i tu je potreban oprez u tumačenju SPF faktora. Naime, SPF faktor služi za izražavanje stupnja zaštite kože za „onih deset minuta“ koje smo ranije naveli. Krema vam ne omogućava da na suncu boravite „onih“ 300 minuta i ne izgorite, već vam samo garantira da će u tih deset minuta efekt UV zračenja na kožu biti 30 puta manji, dakle siguran boravak u određenom vremenu na suncu! Zbog toga često čujemo kako su ljudi „izgorjeli“ iako su bili „namazani“.

Kako bilo da bilo, pripazite na vrućine, pijte dovoljne količine vode (kokacola i slične stvari nisu nadomjestak vodi!), uzimajte bar minimalne količine hrane i držite se hladovine. Pravo ljeto sa toplim morem i ugodnijim temperaturama zraka tek dolazi, mi koji smo povlašteni živjeti blizu mora imamo cijeli septembar pa i dobar dio oktobra za brčkanje u moru i sunčanju na obali.

Za kraj, naše tijelo nemože bez sunca, nekoliko minuta izlaganja Sunčevoj svjetlosti dnevno ono je što organizmu treba. Prženje cijeli dan na obali je opako igranje ruskog ruleta sa vlastitim zdravljem i životom!

 


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 16 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 18 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 18 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 23 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije

Foto...