pomrcina_sunca_mehanizam
Shematski prikaz potpune pomrčine Sunca

Milijuni ljudi u Aziji bili su svjedoci potpune pomrčine Sunca 22.07. u rano jutro po našem vremenu. Civilni i vojni avioni, brodovi, astronomi iz cijelog svijeta, prijenosili su uživo putem Interneta - svi su oni željeli uhvatili najdužu (po trajanju od 6 m 39 s) poptunu pomrčinu Sunca. Većini je to i uspjelo, samo je na nekim dijelovima Kine naoblaka spriječila uživanje u rijetkom događanju nebeske mehanike.

pomrcina_sunca_kina
Potpuna pomrčina Sunca u Kini

Potpuna pomrčina Sunca nastaje kada se Mjesec pozicionira u ravnini između Zemlje i Sunca i svojim diskom prekrije Sunčev disk. Tada je moguće vidjeti i Sunčevu koronu. Blještave mlazove oko Sunca za koje bi laički, uvjetno, mogli reći kao se radi o Sunčevoj atmosferi. Temperatura korone se kreće oko dva milijuna stupnjeva Celzijevih, a i pored teorijskih modela ni danas neznamo zašto i kako je moguće da je ona tako vruća kada je temperatura Sunčeve površine "svega" oko 5500°C!

Potpuna pomrčina Sunca najprije je bila vidljiva iz Indije, njihovi astronomi spremno su dočekali ovu nebesku pojavu, jedan civilni avion s opremom i znanstvenicima jurio je trajektorijom putanje vidljivosti pomrčine kako bi iznad oblaka omogućio znanstvenicima opažanje i istraživanje Sunca. Specijalno opremljeni vojni lovački avion "Mirage 2000" ovog puta nije jurio prema Tibetu i Kini za protivničkim lovcima već za velikim znanstvenim ciljem - Suncem. A kada je pomrčina postala vidljiva iz Kine tu ju je na 2500 km dugoj i 200-tinjak km širokoj liniji vidljivog totaliteta dočekalo čak 17 stalnih ili prijenosnih astronomskih sustava kako bi snimili Sunčevu koronu i tijek totaliteta. Brodovi-krstaši s turistima na moru između Kine i Japana u svojoj su ponudi imali ekskluzivni program krstarenja - opažanje potpune pomrčine Sunca. Atrakcija za turiste, znatiželjnike, namjernike i astronome bez potrebe za "Zemaljskim animatorima".Čak su i poslovično pedantni Japanci odvojili vrijeme kako bi stanovnicima i zaposlenicima svoje zemlje dali nekoliko minuta vremena da uz ZAŠTITNE FILTRE pogledaju događaj kakvog se pamti, prepričava i sjeća.

pomrcina_sunca_vidljivost
Grafički prikaz vidljivosti današnje pomrčine Sunca

Po našem vremenu ova je potpuna pomrčina započela u 02:53 a završila u 06:18 sati rano ujutro. No i pored milijuna koji su uživali, trudnicama u Indiji je savjetovano nek izbjegnu boravak na otvorenom zbog navodne opasnosti po fetuse. Znanost još mora puno poraditi na edukaciji svjetslog stanovništva!

Sljedeća potpuna pomrčina Sunca biti će vidljiva 11. jula 2010. i to s južne Zemljine polutke, ponajbolje s područja Pacifika i Argentine. Naši krajevi se nalazi u veoma nepovoljnom položaju za opažanja pomrčina Sunca. Posljednja velika pomrčina (99%) Sunca iz naših je krajeva bila vidljiva 1999. godine.

Video zapisi pomračenja

Srdodni članci

Vrste i tehnika - vrste pomračenja i kako dolazi do pomračenja Sunca; broj pomračenja u toku godine....

Pomracenje Sunca

Misterija nestanka Sunca je rasavana vise hiljada godina, a danas se u glavnim crtama uci vec u osnovnoj skoli. Radi se dakle o pomracenju Sunca. ...

Kretanje Sunca: stvarno i prividno kretanje, godišnja doba; zodijak

Verovanja

Zanimljivosti

Pomračenja za istoriju - pomračenja Sunca koja su ušla u istoriju: prvo pomračenje o kojem postoji zapis; Talesovo pomračenje; pomračenje koje je poslužilo za dokazivanje teorije relativnosti; najsterije pomračenje u srpskim zapisima.Komentari

 • Aleksandar Zorkić said More
  Eh, pa ne dokazuje se da nešto nije,... 8 sati ranije
 • Željko Perić said More

  Iz moje laičke perspektive, svemir je... 11 sati ranije
 • Baki said More
  Interesantno. „Rezultati otvaraju... 3 dana ranije
 • Aleksandar Zorkić said More
  Nastojaćemo da bar neka predavanja i... 4 dana ranije
 • Milivoje said More
  Dobro jutro astronomski magazin,... 4 dana ranije

Foto...