Na stranicama https://www.kari.re.kr/kplo/multimediahttp://shadowcam.sese.asu.edu/images i drugdje možete pronaći fantastične fotografije koje iz prilično niske orbite oko Mjeseca snima južnokorejska svemirska letjelica Danuri* (https://www.facebook.com/.../4910.../posts/5359795290776933/).

Neke od njih prikazuju Suncem osvijetljenu površinu Mjeseca i one su snimljene normalnom kamerom koja daje razlučivost od i manje od 5 metara po pikselu. Druge su, pak, snimljene specijalnom kamerom ShadowCam, koja su NASA-ini suradnici u Arizonskom državnom sveučilištu u Phoenixu i tvrtki Malin Space Science Systems razvili za korejsku sondu. ShadowCam je načinjena po uzoru na Lunar Reconnaissance Orbiterovu LROC, s tim da joj je osjetljivost povećana za 800 puta, a da je pri tom izbjegnuto povećanje zrnatosti slika! Njena je namjena snimiti unutrašnjost vječno zasjenjenih udarnih kratera u polarnim predjelima na Mjesecu. 

DanuriZK-1

 Slika 1

DanuriZK-2

Slika 2

DanuriZK-3

 

Slika 3

No, prva priložena slika je snimljena po danu, "običnom" kamerom Lunar Terrain Imager (LUTI). Na njoj je prikazan 180 km široki i prilično degradirani krater Ciolkovski, koji se nalazi na za nas nevidljivoj strani Mjeseca. Danuri ga je ovdje vidio prilično iskosa, blizu Mjesečevog oboda. Druga slika je detalj te prve, a treća detalj druge, dan ovdje u punoj veličini. Cijela velika slika je duga skoro 25 tisuća piksela!

DanuriZK-4

Slika 4

Četvrta slika je prva fotografija snimljena iz lunarne orbite putem ShadowCam (http://shadowcam.sese.asu.edu/images/1284). Na njoj je prikazan dio unutrašnjosti kratera Shackleton. Južni pol Mjeseca se nalazi na ivici toga 21 km širokog i 4,2 km dubokog kratera. Zbog toga je unutrašnjost Shackletona uronjena u vječnu tamu. Međutim, hiperosjetljiva ShadowCan jasno vidi (u svjetlu zvijezda, valjda) što se nalazi na obronku ruba toga kratera, u gornjoj petini slike, kao i na njegovu brežuljkastom dnu. Posebno upada u oči ta 5 metara široka gromada koja se skotrljala niz obronak i za sobom ostavila urezan blago vijugavi trag! Tu gdje se zaustavila počinje dno kratera. Predjel obuhvaćen slikom je širok 2040 metara. Unatoč blizini polu, zbog malih dimenzija Shackletona, temperature u njemu se penju iznad granice do koje vodeni led ostaje led, pa se ne očekuje da bi se u tome krateru moglo naći te dragocjene tvari. Ali u drugim polarnim kraterima na Mjesecu bi situacija mogla i trebala biti drukčija! Vodoravne crte koje se vidi na fotografiji, artefakti su koji su ovdje prisutni jer je riječ o prvoj ShadowCaminoj slici snimljenoj u radnom okolišu. Kasnije će takav šum biti uklanjan u obradi.

DanuriZK-5

Slika 5

Posljednja priložena slika je zanimljiva usporedba dviju fotografija istog dijela Mjesečeve površine - unutrašnjosti kratera Bruce. Lijevo je fotografija snimljena putem LROC-e, u trenutku kada je Sunce bilo skoro točno iznad Brucea. Desno je, pak, slika snimljena pomoću ShadowCame, u trenutku kada je skoro točno iznad kratera bila puna Zemlja!! Dakle, slika desno je snimljena u Zemljinoj "mjesečini". Teren obuhvaćen tim fotografijama je širok po 1090 metara.

NASA/KARI/Arizona State University

_________

* Wiki: "Danuri is a portmanteau of two Korean words, 'dal' which means 'moon' and 'nurida' which means 'enjoy'."

Preuzeto sa FB

 
 
Zoran Knez
Author: Zoran Knez
Author: Zoran Knez Knez uglavnom prevodi Nasine članke koji se mogu naći na AstroMosor https://bit.ly/3Y8ypOX i njegovom fejsu https://bit.ly/3juPy6C

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 13 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 14 sati ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 23 sati ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 3 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 4 dana ranije

Foto...