Astronauti na Mjesecu biti će na tragu nastambi špiljskog čovjeka

moon cave arena pula

Danas znamo da se ispod Mjesečeve površine nalaze ogromni, prostrani tuneli nastali protokom lave u davnoj geološkoj povijesti našeg prirodnog satelita. Znamo i za postojanje velikih pećina nastalih tijekom nekadašnjih vulkanskih erupcija a tu su i „rupe“ od kojih je veći dio nastao geološkim aktivnostima a manji dio usljed udara asteroida.

Najveći dosad otkriveni tunel ispod površine Mjeseca nalazi se na području Marius Hills, širine je jednog kilometra a dužine gotovo pedeset kilometara. Pećina u regiji Mare Ingeni dužine je skoro dva kilometra a širine preko sto metara. Mnoštvo rupa (otkriveno ih je dvjestotinjak) promjera su od nekoliko metara pa skoro do kilometra, njihove dubine variraju od par metara do nekoliko desetaka metara.

Što ova otkrića znače za kolonozaciju Mjeseca? Čovjekov boravak na Mjesecu nije moguć bez asistencije tehničkih pomagala. Udari mikrometeorita, radijacija, temperaturni ekstremi, nedostatak atmosfere samo su neke od činjenica koje boravak, odnosno kolonizaciju Mjeseca čine iznimno teškim tehnološkim zadatkom.

moon cave arena pula

No stvari se drastično mijenjaju ukoliko ćemo jedog dana na Mjesecu gradove raditi ispod površine. Građevinski radovi tog tipa bili bi možda još zahtjevniji od gradnje samih nastambi. I tu je u pomoć pristigla Mjesečeva geologija. Podzemni tuneli i pećine osiguravaju zaštitu nastambi, tehnike i čovjeka od čestih udara (mikro)meteorita, zaštitu od snažnog ultraljubičastog zračenja, energetskih izboja sa Sunca i svemirske radijacije koja je na Mjesečevoj površini iznimno opasna.

Po danu (dan i noć traju po 354 zemaljska sata) temperature na površini dostižu i do +123°C a noću se spuštaju sve do -153°C. U njedrima Mjesečevih podzemnih tunela i pećina temperature se danju i noću kreću oko -23°C što je znatno „prijateljskiji“ ambijent koji se dodatno može temperaturno regulirati. Toliko povremeno iznose temperature na našem podneblju u zimskim mjesecima, nisu nimalo ugodne ali čovjek i tehnika to mogu bez problema izdržati. Naši će potomci na Mjesecu živjeti u sigurnosti špiljskog ambijenta a na površinu izlaziti samo onda kada to bude potrebno. Pitate se što će čovjek raditi u takvim kolonijama, polisima budućnosti?! Između znanstveno-tehnoloških aktivnosti u načelu će rudariti, baš kao nekada i naš Alija Sirotanović ali ovaj puta duboko pod prašnjavim regolitom Mjesečeve površine.


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...