TV Astronomija

Istorija sveta u 18 minuta (TED predavanje)

Istorija18minuta 2

The history of our world in 18 minutes

DavidChristianDavid Christian

Istoričar

Dejvid Kristijan predaje svetsku istoriju o celom univerzumu — od Velikog praska pre 13 milijardi godina do danas.

I eto sjajne zagonetke: U univerzumu u kome važi drugi zakon termodinamike, kako je moguće proizvesti takvu složenost kakvu sam opisao -- vrstu složenosti koju predstavljamo vi i ja i kongresni centar? Pa, odgovor je izgleda da univerzum može stvoriti kompleksnost, ali sa velikim poteškoćama. 

100 najboljih slika teleskopa Habl

 100HST 2

The Extraordinary Things Hubble Has Seen | 100 Incredible Images Of The Universe Montage (4K UHD)

Svemirski teleskopa Habl, postavljen je u orbitu oko Zemlje 24. aprila 1990. godine. Za više od tri decenije rada snimio je ogroman broj fotografija od formiranja planeta do velikih crnih rupa. Snimio je sudare galaksija, veličanstvene magline, rađanje zvezda, planete Sunčevog sistema. Sve one su bile izvor za preko 18.000 recenziranih naučnih publikacija. Habl je naučnicima otkrio novu dimenziju svemira. Ali sem toga Habl je ne manje značajan za popularizaciju astronomije. Upravo njegove fotografije svemira podstakle su interesovanje čitave svetske javnosti za univerzum i njegovo izučavanje. 

Da li je Wow signal prvi dokaz postojanje vanzemaljskog života?

wow1

Is The Wow! Signal the first proof of the existence of extraterrestrial life?

The Wow! signal je moćan uskopojasni radio signal koji je 15. avgusta 1977. detektovao radio teleskop Big Ear na Univerzitetu u Ohaju. Signal je očigledno došao iz pravca sazvežđa Strelac i njegove karakteristike se poklapaju sa hipotetičkim radio signalom vanzemaljskog porekla, a ova detekcija i danas zbunjuje naučnu zajednicu.

 

Sauronovo i Odinovo oko

 EU 1

Sauronovo i Odinovo oko

EU nema svoju vojsku, ali na ovaj način će barem formirati – svemirsku izvidnicu. Europska unija je odlučila izgraditi vlastiti sustav za promatranje svemira, te obavještavanje i uzbunjivanje u slučaju opasnosti ili sumnjivih događanja u Zemljinoj orbiti. „Vlastiti“ znači da EU, kada je riječ o svemirskim opasnostima, ne želi više biti ovisna od tehnologije, arsenala i raspoloženja Sjedinjenih Američkih Država. Zato se Europska komisija obratila prije svega koncernu