TV Astronomija

Uspjeh američke misije JUNO

IMG 8a6ff351e64a338670494c1876dfbc40 V

Američka robotička letjelica JUNO jučer, 29.09.2022., izvršila je niski prelet nad Jupiterovim mjesecom Europom, svega 352km iznad njegove površine. Na Zemlju upravo pristižu fantastične fotografije tog nama zanimljivog svijeta okovanog ledom. Smatramo kako se ispod njega nalaze oceani tekuće vode a u vodi možda i život. To je treći najbliži prelet nekog nebeskog tijela ikada.

  

'Junona' slikala Evropu!

Evropa detalj

Još jedna veoma zanimljiva i korisna fotografija stigla je sa letelice, orbitera Junona i to juče, 29. septembra. To je fotografija Jupiterovog satelita Evrope pored koje je Junona proletela na svega 352 kilometra daljine. To je treći najbliži prolaz neke letelice pored ovog velikog satelita.

  

Zašto su krateri okrugli?

Krateri 2

Why are most craters round? 

Udarni krateri su dominantne površinske strukture na brojnim mesecima i planetama Sunčevog sistema i predstavljaju uvid u burnu prošlost nastanka ovih objekata. U ovom videu otkrićemo šta krateri otkrivaju o istoriji Sunčevog sistema, a videćemo i zašto je većina njih kružnog oblika.

 

 

Šta znamo o najbližem zvezdanom sistemu?

ZvezdeGM 1

What do we know about the nearest star system Proxima Centauri? 

Proksima Kentauri je najbliža poznata zvezda Suncu, udaljena je 4,2 svetlosne godine od nas i pripada grupi od 3 gravitaciono vezane zvezde, koje se zajednički nazivaju Alfa Centauri sistem. U ovom videu ćemo otkriti šta znamo o zvezdanom sistemu Proksima Kentauri i videti zašto je ova zvezda odličan kandidat za nastanak i postojanje života van našeg Sunčevog sistema.