To je pošlo za rukom japanskom astronomu i kustosu Daičiju Fudžiju. Trenutka bljeska je bio u 20:14:30.8 po japanskom standardnom vremenu, 23.02.2023. godine. Prema priloženom snimku, lokacija pada nebeskog tela na površinu Meseca je blizu kratera Idler L.

Meteori putuju prosečnom brzinom od oko 48.240km/h (13.4km/s). Udar takvog tela pravi ogromne temperature i pritiske pa samim tim nastaje i bljesak prilikom udara. On je vidljiv pod uslovom da je telo koje pada dovoljno veliko i da se pad dešava tokom Lunarne noći okrenute ka Zemlji.

UdarSpace

Meteori se svakodnevno sudaraju sa Zemljom, ali velika većina njih u potpunosti izgori u Zemljinoj atmosferi. Međutim, sa Mesecom je drugačija situacija. Mesec skoro da nema atmosferu, pa svako telo koje pada ka njemu, neoštećeno će stići do njegove površine. To je ujedno i razlog izbrazdane Mesečeve površine kraterima. Drugi razlog je nepostojanje erozije.

Praćenje ovakvih događaja ima veliku naučnu vrednost premda NASA priprema vraćanje ljudi na Mesec sa uspostavljanjem trajnih baza, pa je zaštita od takvih udara od neprocenjive važnosti po ceo projekat.

Izvor: www.space.com

 

Čedomir Stanković
Čedomir Stanković, spec.inž.geodez. Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Diplomirao na Geodetskom fakultetu. Specijalizirao Geomatiku na Geodetskom fakultetu u Beogradu. Radio je kao profesor u srednjoj Građevinsko tehničkoj školi Neimar, a sada je angažovan na radovima iz oblasti geodetskog inženjerstva u Zrenjaninu. Astronomijom se bavi od detinjstva. Član AD Alfa iz Niša. Pisanjem naučnopopularnih tekstova na internet portalu i časopisu Astronomskog magazina, radi na popularizaciji geonauka, astronomije i približavanje nauke mladima. Teži iskorenjivanju astroobmana i kvaziučenja vezanih za astronomiju i fiziku. Najveći deo slobodnog vremena provodi na bicikli baveći se brdskim biciklizmom. ..... Više: http://www.astronomija.co.rs/112-autori/biografije/4041-edomir-stankovi

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 4 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 4 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 4 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 15 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 20 sati ranije

Foto...