28. septembra 1969. godine meteorski roj je pao na Zemlju u blizini malog grada Murchisona, oko 100 km severno od Melburna, u Australiji. Fragmenti meteorita su se raspršili po širokoj teritoriji. Sakupljeno je preko 100 kg ostataka. Mnogi od ovih delova su takođe završili u laboratorijama NASA izgrađenim za potrebe Apolo misije.

Marčison meteorit nam je pružio prvi dokaz o postojanju amino–kiselina – gradivnih opeka proteina i celokupnog života – u prostranstvima solarnog sistema. Meteorit je bio tipa ugljeničkog hondrita, koji predstavlja najprimitivniju formu materije u kosmosu, primitivnu stenu, bogatu ugljenikom i vodom. Marčisonov meteorit pruža dokaze o tome da je organska materija nastala ili u međuzvezdanim procesima ili u davnoj solarnoj maglini.

Otkrivene amino–kiseline pružaju hemičarima i biolozima mogućnost da proučavaju prebiotičku hemiju u Sunčevom sistemu i da nauče mnogo toga o sastojcima života koji su postojali u ranoj istoriji našeg sistema.

murchisonaus

Marčisonov meteorit je udario u Zemlju u zapadnoj Australiji, u državi Viktorija, 1969. godine

murchison Čuveni Marčisonov meteorit. 

 

Čueni meteoriti: L'aigle  *   Allende  *  Marčison

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

 • Siniša said More
  Nije reč o superiornosti, već o... 1 dan ranije
 • Anonymous said More
  hvala :D :D :D
  dobro vece 2 dana ranije
 • dragant said More
  Pošto su Sinišin komentar i komentari... 2 dana ranije
 • dragant said More
  Siniša je izneo svoje mišljenje o... 3 dana ranije
 • dragant said More
  Siniša, nisi promašio sajt. Zašto se... 3 dana ranije

Foto...