Ostavimo li nakratko po strani nepovoljnu metereološku situaciju, ovog nas vikenda prema izračunima dijela astronoma, očekuje pravi meteorski pljusak čiji bi se maksimum od čak 1000 meteora na sat trebao dogoditi u subotu navečer. Riječ je o meteorima koji pripadaju skupini Draconida a koji su uobičajno jedva zamjetni i zanimljivi tek „okorjelim“ astronomima koji istražuju njihovu problematiku.

Uobičajna satna frekvencija ovih meteora za vrijeme maksimuma aktivnosti iznosi tek 5-10 meteora na sat. No ove su se godine poklopili uvjeti nebeske mehanike koji bi prema izračunima mogli načiniti rijetko viđenu predstavu na nebu s brojem meteora koji premašuje jedan meteor po sekundi! Tijekom povijesti to se dogodilo 1933. i 1946. kada očevici nisu mogli niti izbrojati meteore s obzirom na njihovu učestalost pojavljivanja. Ponekad čak i nekoliko njih u sekundi.

drakonidi_alex-tudorica
Meteori sijevaju nebom by Alex Tudorica (www.universetodax.com)

Meteorski pljusak trebao bi započeti oko 22 sata u subotu navečer i trajati veoma kratko. U tim trenutcima Zemlja će presjecati putanju ostataka komete 21P/Giacobini-Ziner a svi će oni u srazu s Zemljinom atmosferom uzrokovati pojavu meteora. Kako je riječ o veoma maloj susretnoj brzini od svega 30km/s to su ovi meteori osim po broju, sjaju, krhkoj strukturi zbog koje se nemali broj njih raspada pred očima očevidaca, veoma zanimljivi i zbog dugih, sporih svjetlećih tragova koje ostavljaju na nebu.


Priručnik za osmatranje meteora Odličan priručnik! Autor Nikola Biliškov na više desetina strana daje uputstvo za osmatranje meteora
NASA je izdala priopćenje o mogućnosti udara nekog od ovih malih nebeskih tijela u umjetne Zemljine satelite a povećanu pažnju na mogućnost kolizije obratiti će i astronauti na ISS. Najbolje uvjete za opažanje imamo upravo mi u ovom dijelu Europe. Mjesečina će smetati te „sakriti“ manje sjajne meteore no oni većeg sjaja biti će itekako vidljivi. Da bi uživali u opažanju meteora nisu nam potrebna nikakova tehnička pomagala. Dovoljno je pronaći mjesto s što boljom vidljivošću neba, van zone svjetlosnog zagađenja udobno se smjestiti i naoružati se strpljenjem. Potpuno je svejedno u koji dio neba gledamo. Meteori se pojavljuju posvuda.

Nisu svi astronomi suglasni s najavom meteorske kiše. Dio njih kaže kako će se za vrijeme maksimuma aktivnosti ove meteorske skupine vidjeti svega desetak meteora na sat. Kako je praksa pokazala, oni koju budu promatrali nebo u narečeno vrijeme saznati će istinu. Izgubiti možemo jedino gledanje reprize neke serije na televiziji a dobiti nešto što se ne vidi desetljećima. Uživajte u oba slučaja..



Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... Pre 44 minuta
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... Pre 53 minuta
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. Pre 56 minuta
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 12 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 17 sati ranije

Foto...