perzeidi ilustracija

Nebo nam je naklonjeno, ostaje nam da uživamo

Najavili smo povećanu aktivnost meteora tijekom sredine kolovoza. Na našem nebu sada su Perzeidi u maksimumu aktivnosti. Tu su još i neke manje poznate meteorske skupine (kao i sporadični, slučajni, meteori) te je uživanje u „zvijezdama padalicama“ zagarantirano.

Maksimum aktivnosti meteorske skupine Perzeidi dolazi nam u noćima s ponedjeljka na utorak  (12/13 VIII) i utorka na srijedu (13/14 VIII). Naravno i u noći s nedjelje na ponedjeljak očekuje se nemali broj meteora koji će tiho i brzo prozujati nebom.

Povoljnije vrijeme za opažanje većeg broja meteora nastupa oko ponoći pa nadalje prema jutru. Meteori se vide golim okom i nema nekog posebnog „smjera“ u kojemu treba gledati. Važno je izabrati lokaciju s čim manje opstrukcija prema horizontu te, naravno, bez direktnog upliva umjetne noćne rasvjete. Po dolasku na tamnu lokaciju potrebno je ostaviti mobilne uređaje po strani. Svjetlo ekrana ne dozvoljava akomodaciju oka na tamu, a taj proces traje pet do deset minuta. Nakon provedene akomodacije oka, osigurane odjeće (da, ljeti su noći prohladne!), hrane i pića udobno se smjestimo, primjerice na stolac, ležaljku, deku na travi i gledajmo u izabrani dio neba (najtamniji  i najmanje opstruiran).

perzeidi radijant 2024

Meteori ne dolaze u „u roku od pet minuta – njih stotinu“! Da bi uživali u meteorima i zvjezdanom nebu potrebno je strpljenja. Namjeravate li na „doslovce minutu“ gledati meteore – možda bolje i ne. U nebeskoj predstavi nećete uživati tako da na pet sekudi provirite kroz prozor. Razočarati ćete se. Uzmite si vremena, izaberite dobru lokaciju te sami ili u društvu započnite zvjezdanu odiseju. Protekom vremena meteora će biti sve više na nebu. Realno je u maksimumu očekivati do pedesetak meteora vidljivih golim okom na sat vremena. Povremeno će u samo minutu ili dvije biti njih nekoliko, ali biti će i par minuta da nećemo vidjeti niti jednog.

Meteori su poput ljubavi, puni iznenađenja, i onih lijepih i onih nimalo lijepih. Najveća bi greška bila izbjeći noći zvijezda padalica, baš kao što bi najveća greška u životu bila izbjeći ljubav jer „možda neće biti savršena kao na slici“.

perzeid rotacija neba

 

 


Komentari

  • Baki said More
    Zadovoljstvo je nešto skromno dodati... 2 dana ranije
  • goran01 said More
    8) symbiotic universe!!! 8)
    hoce biti... 3 dana ranije
  • goran01 said More
    vrh:Dvrh:Dvrh evo sada sa soc net : X... 3 dana ranije
  • Baki said More
    Stvoren 1980-ih, Habbl teleskop je još... 4 dana ranije
  • polux11 said More
    800 km je jedan pedeseti deo obima... 4 dana ranije

Foto...