Subotu (05.03.2022.) navečer oko 20h najmanje desetak očevidaca javilo se redakciji Regional Expressa i opisalo viđenje svjetleće kugle koja je proletjela nebom.  Prema komentarima na našim facebook stranicama pojava se dogodila u 19:55 (Luna Sangrienta). Opažači su iz cijele Istre, najviše njih sa šireg područja Pule. Nekolicini očevidaca svjetleća pojava na nebu privukla je pažnju iako su u to vrijeme bili u svojim kućama i stanovima. Informacije sa kamere smještene u vozilu koje se kretalo ex Bulevarom ka smjeru juga potvrđuju da se pojava dogodila u 19:55 (bravo za Luna Sangrienta, važni su podaci od koji se kasnije može krenuti u obradu i objašnjenje događanja).  Svjetleća pojava kretala se od smjera zapada , nisko nad južnim obzorjem, ka istoku.

vatrena kugla 05032022 autokamera prntsc

Na temelju komentara, izjava očevidaca a napose video materijala ustupljenog redakciji Regional Expressa sa sigurnošću možemo reći slijedeće; Nije se radilo o svemirskim letjelicama bilo sa ili bez ljudske posade u Zemljinoj orbiti. Nisu vanzemaljci. Nisu rakete niti projektili bilo koje vrste. Radi se o prirodnoj pojavi, ulasku čestice međuplanetarne materije u Zemljinu atmosferu. U konkretnom slučaju veličina ovog objekta koji je prouzročio vatrenu loptu (fireball) kreće se od poveće jabuke do pilates lopte, ovisno o materijalu koji sačinjava nebesko tijelo koje je do ulaska u Zemljinu atmosferu lutalo među planetama (meteoroid). 

Ulazak u atmosferu, kada počinje optička vidljivost, dogodio se na visini od oko 110-140km iznad razine mora, na oko 50-70km prestaje svjetlosna pojava. Tijekom  tog puta u najvećem broju slučajeva objekt se potpuno raspadne a na površinu satima ili danima kasnije padne samo neprimjetna prašina (otprilke onoliko prašine koliko sakupite po namještaju nakon nedjeljnog čišćenja).

 Jasno se vidi nekoliko bljeskova tijekom trajanja leta. Tu se događaju svojevrsni udari i mikroraspadi matičnog tijela s obzirom na njegov nepravilan oblik. Snimak samog događaja traje oko pet sekundi, što je uobičajno za tu vrstu pojava. Prema snimku radilo se o relativno sporom srazu ovog patuljka sa Zemljom reda veličine oko 30km/s (da, to je sporo za meteore i njihove izvedenice, vatrene lopte, bolide). Ulazak u atmosferu bio je pod blagim kutom, oko 30° te se čini kako je kraj udaljeniji u smjeru jugoistoka nego početak kojeg možemo smjesitit na jugozapad. Gledano na sam kut naspram centralnog događaja, ka jugu, sa sigurnošću možemo reći kako se vatrena kugla pojavila znatno dalje od Istarskog poluotoka, niže, južnije iznad Jadrana i Italije. Moguće i dvjestotinjak i više kilometara južnije. 

Obzirom na visine gdje meteori, vatrene kugle, bolidi počinju svijetliti a uzimajući u obzir zakrivljenost Zemlje ovako sjajne pojave vide se u radijusu od 300-tinjak i više kilometara. Zvijezde padalice vide se tijekom cijele godine i nikad se nezna kada će se ovako nešto dogoditi. U ovim tjednima nema niti jedne aktivne meteorske skupine prve ili druge kategorije. Nebesko tijelo koje je u subotu navečer  petog dana ožujka zaintrigiralo očevice vrlo vjerojatno je stotinama milijuna godina usamljeno poput Malog Princa lutalo bespućima Sunčeva sustava.

Ukoliko posjedujete snimke osobnih nadzornih kamera redakcija Regional Expressa slobodno nam ih dostavite, rado ćemo ih objaviti (može i anonimno). Narednih dana objaviti ćemo obrađene podatke ali i upute kako i samo možete pridonjeti svjetskoj znanosti uz par klikova mišem ili po ekranu mobitela. Ovo su važna događanja za astronome i naše razumijevanje okoliša u kojem se Zemlja nalazi.

Dakle, vidjeli smo „zvijezdu padalicu“, jeste li poželjeli želju? Nikad neznate, možda se i ostvari. Uostalom ni na lotu ne možemo dobiti zgoditak ako ne uplatimo makar i najmanju kombinaciju. Ali spavajte mirno: nebesa samo rade svoj „posao“, na nama je da razumijemo i u istima uživamo!

meteoroidi meteori vatrene kugle bolidi meteoriti

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 4 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...