Od nekada divlje meteorske oluje Leonidi su zadnjih godina postali prvo kiša, pa zatim kišica koja pomalo prorominja. Sada u toku jednog sata možete da vidite desetak meteora, a pre više stotina godina bilo ih je i po milion. Tada su izazivali paniku među narodima jer se nije znalo šta se to dešava kada se sve zvezde, kako se tada činilo, obrušavaju pa i celo nebo pada.

Leonidi2021
Kretanje Meseca 2021. tokom noći Leonida

Ove godine, protekle noći kada je bio pik Leonida, ne samo da je Leonida malo, već je još i Mesec svojim svetlom ometao poglede pa i oni meteori koji su projurili nebom uglavnom nisu mogli da se vide.

Naravno, sve ovo što smo rekli ne znači da Leonide nije trebalo posmatrati. Samo smo iskreni jer bi bilo ružno da vas izazovemo na posmatranje – ničega. 

Leonidi su ove godine imali svoj pik rano jutros, ali oni će se viđati i narednih dana, i moguće je da ćete baš tada imati više sreće nego prethodne noći. Može se desiti da proleti i neki nezapamćeno moćan bolid, dakle, izuzetno sjajan meteor prividno velik koliko i Mesec. To je uvek doživljaj za dugo pamćenje. 

Leonidi su aktivni od 6. do 30 novembra, pa ako je vedro i vi ste napolju, pogledajte u nebo prema sazvežđu Lava. Ovde imate link na poreklo, istoriju, fotografisanje itd. Leonida

leonids 1833
Ilustracija iz 1833.
 
 

Komentari

  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 23 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 3 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 5 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 5 dana ranije

Foto...