103pHartley
Deo jezgra periodične komete 103P/Hartley, osvetljen s desne strane Suncem i uočljivim oblakom pojedinačnih čestica. To je peta (i najmanja) kometa ikad posećena nekom sondom. Procenjeno je da je dugačka oko 2,25 km

Kako je konstatovala pre dve nedelje Nasina svemirska sonda dok je proletala kraj nje, kometa u obliku kikirikija svake sekunde u svemir poseje stotine tona rastresitih ledenih grudvi.

Meni sve to najviše liči na onu snežnu kuglu koju je neko snažno protresao,“ izjavio je na pres-konferenciji Peter H. Schulz, profesor sa Braun univerziteta, koji radi na misiji.

strukture
Iako su najveće čestice velike poput loptica za golf ili čak za basket, one su porozne u penaste.

Svemirska sonda Deep Impact je proletela na samo 700 km od komete Hartley 2, slikajući serije fotografija koje prikazuju blještave mlazove koji polaze sa njene neravne površine. Tom prilikom letilica se kretala brzinom od 44.300 km/h.

Ono što je fasciniralo naučnike jeste činjenica da komade vodenog leda u tim mlazevima nije sa površine podizala vodena para koja se stvarala usled Sunčenog zagrevanja, već mlazevi ugljen-dioksida. To je prvi put da su takvi džetovi ugljen-dioksida uočeni na jednoj kometi.

Zaleđeni ugljen-dioksid – „suvi led“ – pretvara se u gas na temperaturi od oko -73 stepena Celzijusa. Vodeni led ostaje čvrst sve dok ne dostigne znatno veću temperaturu. Zato izgleda kao da gasoviti ugljen-dioksid otkida komade vodenog leda sa površine komete i zajedno je sa česticama prašine šalje u kosmos.

Naučnici koji analiziraju fotose sa Hartleya 2 smatraju da zaleđeni ugljen-dioksid u kometi potiče od početaka solarnog sistema, jer kada se jednom pretvori u gas, on nestaje u kosmosu. „Ako ga tamo ima, on je primordijalan,“ kaže u intervjuu Lori M. Feaga, članica naučnog tima.

Mada su blještave čestice koje se vide na slikama u rasponu veličina od loptica za golf pa do lopti za košarku, letilica nije pretrpela nikakvu štetu, iako je proletela kroz oluju brzinom od preko 43.000 km/h.

Iz apsorpcije svetlosti sa tih čestica, naučnici su zaključili da se ipak ne radi o čvrstom ledu.

Nismo videli ni loptice grada veličine rukometne lopte niti kockice leda,“ priznaje dr Jessica M. Sunshine, zamenica glavnog istraživača misije. „Ono što smo videli jeste rastresiti agregat vrlo malih čestica leda. Sve vrlo liči na maslačke koji imaju puno praznog prostora i vrlo lako ga je oduvati.“

Mlazevi ugljen-diksida izleću sa dva kraja komete, duge manje od 2,5 km. Sonda je takođe otkrila da velike količine vodene pare – a ne ugljen-dioksida – izlaze iz uskog dela između dva kraja. To možda znači da srednji deo komete ne sadrži puno ugljen-dioksida, te da se vodeni led može da zagreje do isparavanja.

To uopšte nismo očekivali,“ kaže dr Sunshine. „Ta kometa radi dve stvari odjednom.“

Otkrića vezana za kometu Hartley 2 potpuno su drugačija od onih koje je letilica Deep Impact prikupila kada je pre 5 godina posetila kometu Tempel 1. Deep Impact je pronašao emisiju vodene pare slično kao kod Hartleya 2, ali ne i mlazove ugljen-dioksida niti vidljive komade vodenog leda.

Nakon posete Tempel 1, NASA je odlučila da reaktivira svoju letilicu, obzirom da je još uvek imala goriva za manevrisanje, i usmeri je ka drugoj kometi. Misija je preimenovana u EPOXI, što je zapravo amalgam dva akronima: EPOCh, tj. Extrasolar Planet Observation and Characterization, koji je koristio jednu od kamera na letilici za posmatranje zvezda za koje se zna da imaju planete, i DIXI, tj. Deep Impact Extended Investigation, za drugi polet pored komete.

To nam je pokazalo koliko su komete međusobno različite, i kako je njihovo razumevanje mnogo veći problem nego što to normalno mislimo,“ zaključuje Michael F. A’Hearn, glavni istraživač misije EPOXI.


Kometa 103P/Hartley 2 i Lagoon maglina | Astronomski Magazin

12 окт 2010 ... Kliknite na fotografije Kometa 103P/Hartley 2 (fotkano 09. 10. 1010 u Bačkom Monoštoru) 2X300 sec na 1600 ISOÂ Â Â Â 2X180 sec na 1600 ISOÂ ...

Pristigle fantastične snimke komete Hartley 2 | Astronomski Magazin

4 нов. 2010 ... Danas u 14:01 po našem vremenu NASAina sonda EPOXI proletjela je nešto manje od 700km od jezgra komete 103P/Hartley 2. ...

Novi bliski susret sa kometom | Astronomski Magazin

2 нов. 2010 ... Ovako je kometu 103P/Hartley 2 video EPOXI 12 dana pre susreta. Sliku je načinila kamera Medium Resolution Instrument (MRI). ...



Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 1 dan ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...