Kometa 103/P/Hartley 2 približava se Zemlji a na najmanju udaljenost od 11 milijuna kilometara stići će 20 listopada. Prema dosad obavljenim mjerenjima, pretspostavlja se kako bi uskoro mogla biti vidljiva i golim okom s tamnih i svjetlošću nezagađenih područja.

Hartley2_2
Fotografija komete
103/P/Hartley 2

Riječ je o periodičnoj kometi koju je još 1986 otkrio Malcom Hartley iz USA. Neveliki komad stijenja i leda po eliptičnoj se orbiti kreće oko Sunca. Svaki puta kada započne približavanje Suncu zbog djelovanja Sunčeva vjetra i povećanja temperature jezgre komete s nje počinje isparavati materijal koji, obasjan Sunčevom svjetlošću vidimo kao rep komete.

Već sada ova je kometa veoma lako i lijepo uočljiva čak i u dalekozoru, kao zamrljana zelena mrljica svjetla zvjezdane veličine 7, taman nešto ispod granice vidljivosti golim okom bez tehničkih pomagala.

Pored astronoma diljem svijeta u istraživanje ove komete aktivno se uključuju i NASAina letjelica Deep Impact, odnosno kako su je svojevremeno preimenovali - EPOXI

Kliknite na kartu
Hartley2_karta-510
Položajna karta komete 103/P/Hartley 2 tijekom rujna i listopada

Kometa se sada nalazi u zviježđu Kasiopeje a uz priložene zvjezdane karte njezina kretanja na nebu mogli bi je bez problema uočiti i oni koji nisu astronomi po vokaciji.

 


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži