rosetta

Robotička letjelica Europske svemirske agencije Rosetta uspješno je jučer u 17:44 obavila bliski prelet pored velikog asteroida Lutetia.

lutetia
Asteroid Lutetia snimljen s Rosette u bliskom preletu

Preko 454 milijuna kilometara od zemlje, pri brzini od 54.000km/h Rosetta se približila Lutetii na minimalno rastojanje od 3.162km i pri tomu obavila razna ispitivanja 4.5 milijardi godina starog asteroida. Sama Lutetia je nepravilnog oblika, promjer duže strane ovog nebeskog tijela je 120km. Ranija istraživanja Lutetie teleskopima s Zemlje bila su nedostatna i tek je najnovije istraživanje pomoću svemirske letjelice Rosetta znanstvenicima pokazalo pravo lice ovog objekta.

Lutetia je najveći dosad neposredno istraživan asteroid. Svi podaci koje je letjelica zabilježila uspješno su primljeni radioteleskopskim postajama i sada slijedi njihova obrada.

rosetta_plan_leta
Trajektorija putanje letjelice Rosetta
Još uvijek nije potpuno jasno kakva je točna struktura Lutetie i kojem tipu asteroida pripada (C,M) no sada zahvaljujući kamerama, magnetometrima, spektrometrima i drugim uređajima znatno smo bliži riješenju jedne zagonetke za astronome. Još uvijek nije jasno da li se na površini asteroida nalazi materijal pogodan za „isparavanje“, ukoliko da - instrumenti na Rosetti trebali su moći zabilježiti sićušne tragove „nanoatmosfere“ Lutetie. Porijeklo Lutetie nije potpuno jasno, naime ona bi svojom veličinom trebala poprimiti sferni oblik a to nije tako, je li nastala sudarom i spajanjem dva tijela ili rascjepom jednog većeg ostaje upitno.

Tijekom planirane 11-godišnje odiseje u svemiru Rosetta je istraživala Mars, Zemlju, asteroid Steins i Lutetiu a glavni cilj je kometa 67P/Churyumov-Gerasimenko do koje će letjelica stići u svibnju 2014. i na njezino jezgro spustiti mali lander Philae. Kraj misije će biti godinu dana kasnije.

Rosetta je lansirana 28. ožujka 2004. godine raketom Ariane-5B s raketodroma Kourou (Francuska Gvajana).



Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 2 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 2 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 13 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 18 sati ranije

Foto...