Iz mračnih dubina Sunčevog sistema Zemlji se već neko vreme približava tamna stenovita gromada. Njen udar u planetu bio bi katastrofalan. Kada je pre 49000 godina u pustinju koja danas pripada Arizoni pao asteroid izrovao je krater prečnika preko jednog kilometra (Meteorski krater). Taj asteroid bio veličine od samo 45 metara. Ovaj kamen koji nam se sad približava u prečniku ima 1,4 kilometra. Njegov udar osetio bi se na celoj planeti, a posledice bi bile katastrofalne za čitav kontinent na koji bi pao. 

Orbita

Ali srećem neće pasti. Bar ne sad. Radi se o asteroidu oznake 2016 AJ193 koji će pored naše planete brzinom 94.208 kilometara na čas, projuriti 21. avgusta na bezbednom rastojanju skoro 10 puta većem od udaljenosti Meseca od nas, tj. oko 3,4 miliona kilometara. Najbliži prolaz biće u rečenog dana u 16:10 po našem vremenu. 

Prvi put je zapažen 2016. godine sa Haleakala opservatorije na Havajima, veoma je taman, tj. slabo reflektuje svetlo. Period njegove rotacije i spektralni tip za sad nisu poznati. Orbitalni period iznosi 5,9 godina. I to je otprilike sve što se o ovom asteroidu zna. 

karta

Pokušajte da pronađete na nebu ovaj asteroid. Za taj poduhvat biće vam potreban dobar amatersku teleskop, od 20 centimetara, ili, naravno, veći. Asteroid ovih dana ima sjaj 14-te magnitude. Zapravo pronaći i ugledati ovaj asteroid je priličan izazov – što bi trebalo da podstakne posmatrače da ga pronađu na nebu. Dodatni problem je što se iz naših krajeva taj asteroid može videti rano izjutra prilično nisko nad horizontom, manje od 20 stepeni. Kako vreme odmiče to se asteroid više penje na nebu, ali istovremeno se i gubi u svetlosti Sunca.. Ako uspete da uočite ovu nebesku stenu to će značiti da pripadate naprednoj grupi astronoma amatera.

Imajte na umu da je asteroid brz (em je brz, em je blizu pa za kratko vreme prevaljuje velik deo neba) te će tog 21. avgusta proći sazvežđe Eridanus i Lepus te će na kraju ući u sazvežđe Orion.

2016 AJ193 21. avgusta izlazi u 03:17:07, zalazi u 16:35:16.

 

 


Komentari

  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 2 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 2 dana ranije
  • Duca said More
    Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Nije direktno vezano za temu, ali nije... 4 dana ranije
  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 5 dana ranije

Foto...