Juče smo govorili o Saturnu koji je ovih dana u opoziciji i po tome zgodan za posmatranje. Danas ćemo o Jupiteru koji se sada nalazi na istom području neba.  

Jupiter je u opoziciju stigao zapravo pre nedelju dana, 14. jula i sada zaista pada u oči na  noćnom nebu. Od nas je udaljen 620,5 miliona kilometara i preko četiri puta je dalji nego što je od nas udaljeno Sunce. Ipak i pored tolike udaljenosti prividna magnituda Jupitera iznosi -2,7 i pošto Venera zađe na noćnom nebu može da ga sjajem nadjača jedino Mesec.

Kad je neko telo u opoziciji onda je ono po pravilu u idealnom položaju za posmatranje. Evo iz kojih razloga:

  • Nalazi se nasuprot Suncu pa nam Sunčevi zraci ne ometaju pogled na to telo
  • Nalazi se blizu nas
  • Nalazi se visoko na nebu te ga posmatramo kroz tanji sloj atmosfere (kada je telo blizu horizonta onda njegovi zraci prave duži put kroz atmosferu, a atmosfera uvek, čak i kad je vedro blokira deo zraka,
  • Nalazi se preko cele noći na nebu jer izlazi uveče, a zalazi u zoru te imamo puno sati na raspolaganju za posmatranje.

 

Jupiter ovih dana izlazi pre 20 sati, a zalazi oko 4,30 i imate celu noć na raspolaganju da ga posmatrate. 

SatelitiJupitera
Položaj Jupiterovih satlelita za 22. jul 2020 u ponoć

Ali šta da posmatrate? Gledano već i dvogledom možete uočiti ČETIRI VELIKA JUPITEROVA SATELITA. Zovu se još i Galilejevi zato što ih je pre četiri veka otkrio Galileo Galilej što je bilo istorijski važno otkriće. Većina naših čitalaca zna da su ti sateliti Jo, Kalisto, Ganimed i Evropa. Svaki taj satelit je važan već i sam za sebe i o svakom postoje knjige napisane. Astrobiolozi sanjaju dan kada će neki od tih satelita posetiti neka misija, jer se nadaju nekim značajnim astrobiološkim otkrićima. Kako se okreću oko planete sateliti stalno menjaju svoj položaj, pa se ponekad desi da vidimo samo tri ili manje njih jer su drugi iza ili ispred planete. 

Drugo što je interesantno, ali samo ako imate solidan teleskop, to su čuvene JUPITEROVE PRUGE. One su u raznim nijansama a rezultat su različitih elemenata u pojedinim slojevima atmosfere Jupitera. Ako uočite na Jupiteru pruge pokušajte da ih prebrojite. Ovde pogledajte koliko ih zapravo ima. 

Jedna osobenost Jupitera je i VELIKA CRVENA PEGA, dakle žestoka oluja koja divlja najmanje tri stotine godina koliko se ona prati. I nju možete videti amaterskim teleskopom – ako imate sreće da je strana na kojoj se ona nalazi okrenuta ka Zemlji. Ako pegu ne vidite, pokušajte sledećeg dana. Jupiter se obrne oko svoje ose jednom za 9 sati i 50 minuta pa će pega dospeti u vaše vidno polje, ako ne danas, onda sutra. 

Saturn Jupiter
Položaji Jupitera i Saturna ovih noćiKomentari  

Neđo
+1 #1 Neđo 23-07-2020 13:22
Ja sam nov u posmatranju, ali mogu da preporucim ovaj sajt, ima par odlicnih alatki:

https://skyandtelescope.org/observing/interactive-sky-watching-tools/

Izmedju ostalih, pracenje pozicija Jupiterovih (kao i Saturnovih, Uranovih + Neptunov Triton), pozicije Jupiterove pjege, pracenje satelita i svemirskih stanica, alatka sa informacijama koja Marsova strana je okrenuta ka nama sa sve marsografijom itd. Ima gomila ovakvih sajtova, ali na ovom ima dosta alatki za pomoc pri gledanju.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

 
Instagram AM Fotografije AM (FLICKR) YT kanal AM
 
 
 
Zanimljiva pitanja i odgovori
 
 

leksikon 190 

 tvastronomija18

 sad

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka