Sijalica

Nije zlato sve što sija!

VO pancamE laser zminj 27082022

Svima su nam poznate situacije kad napravimo stotinu dobrih stvari, a predbacuje nam se za onu jednu ili dvije koje nisu bile na visini zadatka. Često je tu riječ o pravom tjeranju maka na konac ili kako bi na kavi rekli, pravom primjeru neprimjerenog zanovijetanja. Ipak, neke se stvari ne smiju raditi, gledano s moralnog, civilizacijskog, ekološkog, a ne manje važno ni sa zakonskog aspekta.

 

Opširnije: Nije zlato sve što sija!

Write comment (0 Comments)

Mrđa: Posledice svetlosnog zagađenja različite

dm

Mrđa: Posledice svetlosnog zagađenja različite, a često se to pitanje zanemaruje

Zagađenje vazduha danima je vest broj jedan u Srbiji - pored aerozagađenja, podaci kažu da je, i što se tiče regulisanja svetlosnog zagađenja, Srbija na evropskom začelju. Dušan Mrđa, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu navodi da se svako prisustvo veštačkog izvora svetlosti može smatrati nekom vrstom zagađenja.

Opširnije: Mrđa: Posledice svetlosnog zagađenja različite

Write comment (0 Comments)

PETROVA GORA – PRVI HRVATSKI PARK TAMNOG NEBA

PetrovaGora perzeidi 2018 1038x576

Nakon dugogodišnjih priprema i brojnih astronomskih aktivnosti koje se od 2007. godine provode na Petrovoj gori u organizaciji astronomskog društva Beskraj, značajni krajobraz Petrova gora i Biljeg 17. lipnja 2019. godine službeno je proglašen Međunarodnim parkom tamnog neba prema kriterijima Međunarodne udruge za tamno nebo – International Dark-Sky Association (IDA), za sada prvog i jedinog takvog parka u Hrvatskoj.

NOVI ZAKON O ZAŠTITI OD SVJETLOSNOG ONEČIŠĆENJA - MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA I ENERGETIKE POD PRITISKOM INDUSTRIJE RASVJETE

sijalicapr2

Kako saznajemo u Hrvatskoj se vodi odlučna rasprava o budućem regulisanju problema prekomernog  osvetljavanja tokom noći. O tom problemu u AM imamo velik broj tekstova od kojih neki potiču iz prošlog veka, dakle na ovim prostorima se više od dve decenije uočava ovaj ekološki, ali sve više i medicinski i ekonomski problem.  U rešavanju ovih problema na Balkanu, ali i u čitavoj Evropi najdalje je otišla Slovenija, a sada je izgleda na red došla i Hrvatska u kojoj se upravo ovih dana pred njihovim zakonodavnim telom raspravlja o novom zakonu koji treba da donese zaštitu od prekomernog i neopravdanog osvetljavanja.

Ovim povodom preuzimamo članak sa sajta Naše nebo koji je posvećen upravo ovom zakonu.

Opširnije: NOVI ZAKON O ZAŠTITI OD SVJETLOSNOG ONEČIŠĆENJA - MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA I ENERGETIKE POD...

Write comment (0 Comments)

Kakvo je nebo nad Letenkom

LPFG14Tokom Astronomskog kampa „Letenka 2011“ na Fruškoj gori, Andrej Mohar iz Ljubljane, najveći borac za zaštitu tamnog noćnog neba u ovim prostorima i ogorčeni protivnik svetlosnog zagađenja snimao je nebo nad Letenkom. Pogledajte rezultate tih merenja. Obratite pažnju na uticaj rasvete gradova udaljenih više desetina, pa i stotina kilmetara.

O ovom svom merenju g. Mohar kaže:

Opširnije: Kakvo je nebo nad Letenkom

Write comment (0 Comments)

Komentari

 • marino1 said More
  Čestitke na izboru! 22 sati ranije
 • boriss said More
  Baš lepo....barem društvo pored... 2 dana ranije
 • Gost84 said More
  sta bi se desilo kada bi ljudi imali... 3 dana ranije
 • Gost84 said More
  moj fav je ...prof Gajic Dragan :D :D ... 3 dana ranije
 • Gost84 said More
  ovo je neverovatno, do kraja godine open... 3 dana ranije

Foto...