Saturn je u opoziciji. Preciznije rečeno: u opoziciji sa Suncem. To znači da je gledano sa Zemlje on na suprotnoj strani od naše zvezde. 

Kad je neko telo u opoziciji onda je ono po pravilu u idealnom položaju za posmatranje. Evo iz kojih razloga:

  • Nalazi se nasuprot Suncu pa nam Sunčevi zraci ne ometaju pogled na to telo
  • Nalazi se blizu nas (da ne objašnjavam mnogo evo slike):

opozicijaSZS

OpozicijaSaturna

  • Nalazi se visoko na nebu te ga posmatramo kroz tanji sloj atmosfere (kada je telo blizu horizonta onda njegovi zraci prave duži put kroz atmosferu, a atmosfera uvek, čak i kad je vedro blokira deo zraka,

PutKroz

  • Nalazi se preko cele noći na nebu jer izlazi uveče, a zalazi u zoru te imamo puno sati na raspolaganju za posmatranje.

E dakle, ovih dana Saturn je u opoziciji i pogledajte ga makar i golim okom – blješti. Blizu njega, desno, je sjajnija „zvezdica“, a to je Jupiter koji se takođe nalazi u opoziciji i koga takođe treba da gledate. Ali sad pričamo o Saturnu. Da biste pronašli ovih noći Saturn uopšte vam nije potrebna karta jer je on upadljiv. Samo se okrenite ka jugu i videćete ga već u sumrak.

Saturn Jupiter

Saturn zna povremeno da izgubi svoje prstenove. To je slučaj kada se oni tako nameste prema nama da ih gledamo iz njihove ravni, a pošto su veoma tanki – ne vidimo ih sa Zemlje. To sada nije slučaj i Saturn nam pruža lepu sliku. Ali za prstenove potreban vam je teleskop. 

SaturnSistem
Iz programa SkySaferi Pro 6

A kad već gledate kroz teleskop potražite i Titan.

Titan je najveći Saturnov satelit i drugi satelit po veličini u Sunčevom sistemu. Sem toga Titan je poseban satelit. Pazite, ako negde u Sunčevom sistemu, ne računajući našu planetu, postoji život to je onda najverovatnije baš na Titanu. Titan ima gustu atmosferu koja po sastavu podseća na atmosferu Zemlje baš u doba kada je na njoj nastajao život. Sem toga na Titanu postoje tečna jezera. Ona su ispunjena etanom i metanom. I tako dalje.

E dakle posmatrajte Saturn. 

Saturn - činjenice o toj planeti

Titan - činjenice o Titanu

 


Saturnovi prstenovi - krunski nakit -  D. Dragović, članak o Saturnovim prstenovima.

 


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

 
Instagram AM Fotografije AM (FLICKR) YT kanal AM
 
 
 
Zanimljiva pitanja i odgovori
 
 

leksikon 190 

 tvastronomija18

 sad

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka