... jasno, u pitanju su test snimci namenjeni preciznom poravnavanju segmenata primarnog ogledala.

 51874544307 ff0531d239 o

Ovaj „selfi“ primarnog ogledala svemirskog teleskopa Džejms Veb kreiran je korišćenjem specijalizovanog sočiva za snimanje centra unutar NIRCam instrumenta koji je dizajniran da pravi slike primarnih segmenata ogledala umesto slika svemira. Ova konfiguracija se ne koristi tokom naučnih operacija i koristi se isključivo u inženjerske svrhe i svrhe poravnanja. U ovom slučaju, svetli segment je bio uperen u svetlu zvezdu, dok ostali trenutno nisu u istoj liniji. Ova slika je dala ranu indikaciju primarnog poravnanja ogledala na instrumentu.

51875824464 e58929fb45 o
Stavite kursor na sliku

Ovaj mozaik slika je nastao usmeravanjem svemirskog teleskopa Džejms Veb na svetlu, izolovanu zvezdu u sazvežđu Velikog medveda poznatu kao HD 84406. Ova zvezda je izabrana posebno zato što je lako prepoznatljiva i nije zatrpana drugim zvezdama sličnog sjaja, što pomaže da bi se smanjila pozadinska konfuzija. Svaka tačka u mozaiku je označena odgovarajućim primarnim segmentom ogledala koji ju je uhvatio. Ovi početni rezultati se blisko poklapaju sa očekivanjima i simulacijama.

Svemirski teleskop Džejms Veb bliži se završetku prve faze višemesečnog procesa poravnanja primarnog ogledala opservatorije pomoću instrumenta bliske infracrvene kamere (NIRCam).

Izazov tima bio je dvostruk: potvrditi da je NIRCam spreman da prikupi svetlost sa nebeskih objekata, a zatim identifikuje svetlost zvezda iz iste zvezde u svakom od 18 primarnih segmenata ogledala. Rezultat je mozaik slike od 18 nasumično organizovanih tačaka zvezdane svetlosti, proizvod Vebovih neusklađenih segmenata ogledala koji svi reflektuju svetlost od iste zvezde nazad u Vebbovo sekundarno ogledalo i u NIRCam-ove detektore.

Ono što izgleda kao jednostavna slika zamućene svetlosti zvezda sada postaje osnova za poravnavanje i fokusiranje teleskopa kako bi Veb ovog leta pružio neviđene poglede na univerzum. Tokom narednih mesec dana, tim će postepeno prilagođavati segmente ogledala sve dok 18 slika ne postanu jedna zvezda.

 


 

Komentari

 • jevgenin2004 said More
  :D Super je tekst. hvala i jos, slicnih,... 5 sati ranije
 • Duca said More
  >Što se žena tiče, pa verujem da je...
  1 dan ranije
 • Baki said More
  Jedna od najvećih prednosti Hubble... 1 dan ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  Ovo je zanimljiva tema, i traži širu... 2 dana ranije
 • Boris Saksida said More
  Dao mi tekst misliti.....nisam ni... 2 dana ranije

Foto...