Nasa je nedavno predstavila javnosti novo svemirsko odelo, predviđeno za misiju Artemis 3 koja treba da se spusti na Mesec i tamo provede neko vreme. 

axiom axemu full

Kako se sa fotografija može primetiti odela u estetskom smislu zadovoljavaju i stroge kriterijume i nemojte se iznenaditi ako se uskoro pojavi moda linija dizajnirana prema ovom odelu. 

Naravno, estetika je ipak u drugom planu kada se radi o skafanderima, i o drugim i važnijim karakteristikama odela možemo za sad da navedemo samo izjave inženjera koji su odelo testirali. A one, te izjave su veoma pozitivne. 

Axiomthumbsup

Odelo je dizajnirala privatna firma Aksiom koja je svoju kolekciju svemirskih odela nazvala AksEMU (Axiom Extravehicular Mobility Unit). Odelo pored zaštite astronauta, dozvoljava impresivnu pokretljivost astronauta, i to ne samo kad se radi o pokretima tela već i pokretima pojedinih prstiju na ruci – što je u klasičnim skafanderima bilo nemoguće.

Odelo je predstavljeno javnosti na reviji od 15. marta ove godine. 

Treba pomenuti da će odelo, bar po planovima proizvođača, omogućavati ne samo svemirske šetnje astronauta, već i putovanje na južni pol Meseca tokom misije Artemis 3. Ta misija je planirana za 2025. godinu. 

Treba još pomenuti: konačna verzija odela biće bela. Bela boja je potrebna zbog veće odrazne moći te boje kako bi se tako smanjilo sunčevo zračenje. 

Odelo ima zanimljive detalje. Jedan od njih je svetlo na kacigi, a pažnju privlače i vrlo dobro izolovane čizme itd. Kroj odela je takav da njega može da obuče svaki astronaut prosečne građe. 

Astronomy

 


Komentari

  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 2 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Nije direktno vezano za temu, ali nije... 4 dana ranije
  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 5 dana ranije

Foto...