flips_1

Mehanički dizajn „Filipsove" inteligentne pilule (iPill). Radi se o kapsuli 11×26 mm, koja pored mikroprocesora, baterija, raznih senzora, ima i malu pumpu i rezervoare za lekove.

Elektronske pilule se već podugo imaju dijagnostičku primenu, kao što je fotografisanje ili merenje temperature, ali najnovija iPilula, koju su stvorili u „Philips Research", projektovana tako da tretira gastrointestinalne probleme, ide i korak dalje, jer ispušta medikamente na lokaciji i u količinama koje su propisali lekari. Slobodna pilula, koja je otprilike iste veličine kao i obična pilula, poseduje sićušni kompjuter, wireless primopredajnik, i raznorazne senzore, i prolazi prirodnim putem kroz digestivni trakt nakon što je progutana zajedno sa hranom ili običnom čašom vode (Saša, pivo nikako!). Mada je iPilula još uvek samo prototip, Filips je počeo testiranja na životinjama, i pregovara sa farmaceutskim kućama da bi video koji lekovi će davati najbolje rezultate.

flips_2

 

A. MIKROPROCESOR

Pre nego pacijent proguta kapsulu, doktor pristupa programiranju instrukcija gde je potrebno isporučiti sadržaj. Mikroprocesor nadgleda lokaciju pilule, koristeći podatke o pH, temperaturi, i vremenu od ulaska u organizam, a tada donosi odluku kada i u kojoj količini će mala pumpa u piluli da oslobodi lek u pacijentov probavni trakt.

B. pH SENZOR

Senzori za merenje kiselosti pomažu u praćenju pilule iz visokokisele sredine u želucu do manje kisele sredine u crevima. Nakon dolaska u debelo crevo, okolina oko pilule progresivno postaje bazna, da bi kasnije opet postajala sve kiselija.

C. sENZOR TEMPERATURE

Kada bolesnik proguta iPill kapsulu, temperaturni senzor registruje promenu sa sobne na telesnu temperaturu. To u procesoru pokreće sat koji će pomoći piluli da odredi svoj položaj.

D. PUMPA ZA TEČNOST

Lek ili sirup smešten u rezervoarima pilule mogu da se oslobode odjednom, u serijama manjih doza na različitim lokacijama u telu, ili malo po malo kako pilula putuje kroz creva. Pumpa koja izbacuje medikamenat sadrži motor i klip koji se pokreće pomoću navoja, koji može da istisne vrlo preciznu količinu tečnosti prema komandi mikroprocesora.

E. BEŽIČNI PRIMOPREDAJNIK

iPilula će moći da komunicira sa kontrolnim punktom van tela pomoću radiofrekvencije. Moći će, naprimer, da šalje podatke o temperaturi, ili da obaveštava o promenama koje otkriva tokom svog puta. Ako lek izazove lošu reakciju, lekar će moći da pošalje signal koji će naterati pilulu da prestane sa radom.

iPilula već postoji i na YouTubu, pa izvol'te:


(Prevod teksta: Philips iPill (Erica Naone; Technology Review, januar/februar 2009)
Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži